Itt a köretek legújabb, hazánkban is kapható változata, az orzo görög tészta

Jártatok már úgy, hogy görög, török, vagy olasz hetek alkalmával a boltok polcain megláttatok az érdekességek között egy olyen 500 grammos zacskót, amiben rizs volt, de aztán közelebbről megnézve kiderült, hogy tészta? Emlékeztetett a magyar, apró levestésztákra, de mégsem volt ugyanolyan? Na, ha leközelebb ilyet láttok és szeretitek a szaftos, ízes tésztaételeket, akkor vegyétek le nyugodtan a polcról! Ez lesz a kosaratokban az orzo tészta.

Forrás: unspalsh.com

Én először, mint egy görög tésztaféleséggel, úgy találkoztam az orzóval, és kritharáki-ként jelezték a zacskón. A neve ebben a kultúrkötben kis árpát jelent, és salátákhoz, levesek sürítéséhez használják. Később tudtam meg, hogy Törökországban is jelen van a konyhában, de ott inkább piláfokat készítenek belőle; itt a neve „arpa sehriye", ami dalosmadár-nyelvet jelent. Olaszországban simán orso, és a rizottóra hasonlító egytál ételeket készítenek belőle, vagy salátákat. 

Az orzo egyébként durumlisztből készül, és nem esik szét, nehéz túlfőzni.

Szépen megtartja az alakját. Ha változatosságra vágyunk, készíthetjük kuszkusz (buzatörtet), vagy bulgur helyett a kedvenc párolt zöldségeinkkel (cukkini, lilahagyma, koktélparadicsom, kápiapaprika, fokhagyma) egy kis morzsolt feta sajttal és olívaolajjal.

Az apró tésztaszemek nagyon jól felveszik a különböző ízeket, és ha kell pergősek maradnak, de ha vajjal, tejszínnel keverjük, akkor a keményítő miatt egészen krémes és selymes egytál ételt kaphatunk - pirított csirkemellel, gombával vagy éppen garnélarákkal. Az orzo elkészítési lehetőségei szinte végtelenek.

Nagy rizs és nagy ízek

Az orzo tényleg úgy néz ki, mint a rizs, de a neve azt jelenti: árpa. Ezt az elnevezést azért kapta, mert formája és mérete megegyezik a feldolgozatlan árpamagéval. Bár a mag elég gyorsan elveszíti az orzo-ra emlékeztető alakját és a feldolgozás alatt kör alakúvá válik, a két megnevezés már elválaszthatatlan egymástól. Az olaszok van, hogy risoni-nak is nevezik, ami pedig annyit tesz: nagy rizs. 

Orzo tészta sült koktélparadicsommalForrás: Mindmegette.hu

Tehát, kis vagy nagy rizs, árpa vagy tészta, a lényeg, hogy ne menjünk el mellette a boltban, legalább egyszer próbáljuk ki. Találtunk is hozzá egy egészen egyszerű, kezdőknek is jó, de ízekben gazdag receptet a Mindmegette.hu oldalon:

Az orzo tészta sült koktélparadicsommal recept az alapoknál marad, még nem áll neki tejszínes, gombás, csirkés egytálételt varázsolni parmezánnal, de elindítja a hobbi szakácsokat az orzo megismerésének útján. Próbáljátok ki, és jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek