Guiness-rekord kísérlet: Hatalmas és ínycsiklandó mexikói amaránt készül

A Mexikóváros munkások lakta negyedében, Xochimilcoban található Santiago Tulyehualco kerülete az amaránttermesztésről, és a növény magvaiból készült édességéről, a mexikói amarántról híres.

A legnagyobb mexikói amaránt készül Santiago Tulyehualcóban. A képre kattintva megnézheted a mai nap legjobb képeiből összeállított galériánkat is!Forrás: Gerardo Vieyra/NurPhoto/AFP

A környék lakói éppen egy Guiness-rekord megdöntésére készülnek a kerületben megrendezett amaránt kiállításon és vásáron: az ország legnagyobb mexikói amarántját tervezik létrehozni. Az AFP fotóján a már elkészült darabok hosszú sora látható a kiállítótérben, ahol vásárolni is lehet az csodanövényből készült különféle finomságokból.

Más, amarántból készült édességeket is árulnak a kiállításon és vásáronForrás: Gerardo Vieyra/NurPhoto/AFP

A mexikói amaránt egyik legnépszerűbb fajtája az Alegria nevezetű, amely kifejezetten erre a kerületre jellemző. Amarántmagokból és mézből vagy cukorból készül, és mogyorófélék, aszalt áfonya vagy más gyümölcsök is kerülhetnek bele.

Az amaránt virágaForrás: NurPhoto/Gerardo Vieyra/AFP

A mexikóvárosi Santiago Tulyehualco az amaránt hazája, a Mexico News daily 2020-ban megjelent cikke szerint nagyjából 200 ember foglalkozik a termesztésével.

Amaránt virágokForrás: NurPhoto/Gerardo Vieyra/AFP

Az amaránt egyike azon kevés növényfajoknak, amelyek levelei és magjai egyaránt fogyaszthatók. Pirított magvait szuperélelmiszerként értékesítik magas fehérje, rost, antioxidáns, kalcium és számos egyéb ásványi anyag tartalma miatt. Magyarországon is vásárolhatunk belőle a bioboltokban és az élelmiszerboltok reformélelmiszer részlegein.

Az amaránt mantecada (sweet bread), egy újabb ínycsiklandó édességForrás: Gerardo Vieyra/NurPhoto/AFP

A növényt már a maják is ismerték és termesztették úgy 8-10 ezer évvel ezelőtt. A kukoricával és a babbal együtt az őslakosok táplálkozásának fontos része volt, emellett isteni növénynek is tekintették és fontos szerepe volt a vallási szertartásokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek