Édes utazás a világ körül: Különböző országok kedvenc desszertjei

Nem lehet megismerni egy ország lakóit igazán, ha csak a látnivalókra és a múzeumokra koncentrálunk. Sokkal többet megtudhatunk róluk, ha megnézzük azt is, hogyan hódolnak az élet örömeinek, és belekóstolunk a kedvenc desszertjeikbe. Portugáliától Indiáig mutatjuk, hol mi kerül az asztalra a főfogás után!

Portugália – Pasties de nata

A portugálok kedvenc desszertje a pasties de nata, amelyet szinte minden lisszaboni kávézóban és boltocskában megtalálni. Ez egy úgynevezett pudingtorta, azaz finom, ropogós tésztából készült kosárka, amely színültig van töltve édes, krémes pudinggal. A legjobb melegen, egy kis fahéjjal megszórva fogyasztani, és ha lehet nem egyet, hanem többet is!

Pasties de nataForrás: page frederique/Pixabay

A kis süteményeket a hagyomány szerint először a belémi Jeronimos-kolostor lakói készítették el több mint 300 évvel ezelőtt. Majd amikor a kolostor bezárt, továbbadták a receptet egy kis kávézónak (Pasteis de Belem) a sarkon, amely állítólag még mindig szigorúan őrzi a titkát. Szinte minden lisszaboni pékség megpróbálta újraalkotni, így minden recept egy kicsit más lett. Ha a portugál fővárosban vagyunk, semmiképp se hagyjuk ki – nem csak olcsó étel, de reggelinek is kiváló. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld, íme egy recept.

Tiramisu – Olaszország

A tiramisu nálunk is jól ismert desszert: kávéba áztatott babapiskótákból áll, amelyeket tojássárgájával, cukorral, kakaóval felvert mascarponéval öntenek le. A tiramisu szó szerint azt jelenti, hogy dobj fel, és ez már csak a koffeintartalma miatt is találó név.

TiramisuForrás: ayadi_88/Pixabay

Ez a világszerte ismert desszert még mindig viszonylag újnak számít, a legtöbb feljegyzés szerint az 1960-as években találták fel Olaszország Veneto régiójában. Fiatal kora ellenére gyorsan meghódította a világot; ha szeretnéd, te is könnyedén elkészítheted otthon.

Gulab Jamun – India

A gulab jamun már kevésbé ismert, pedig van, aki szerint az egyik legjobb desszert a világon. Falatnyi fánkocskákról van szó, amelyek szárított tejporból, lisztből, joghurtból és vajból készülnek, és fűszerekkel ízesítenek. A fánkokat apró gombócokká gömbölyítik, majd forró olajban kisütik, tálalás előtt pedig néhány órára édes szirupban áztatják.

Gulab jamunForrás: ikon/Pixabay

Ha Indiába, Bangladesbe, Pakisztánba, Nepálba vagy Srí Lankára utazol, semmiképp se hagyd ki, de ha nincs ilyen terved a közeljövőben, otthon is elkészítheted, íme a Mindmegette receptje

Churros – Spanyolország

A churros, vagy magyarul spanyol fánk, sült tésztarudacskákat jelent. Bár Spanyolországból származnak, de ma már Latin-Amerikában, különösen Mexikóban, Kolumbiában és Guatemalában is nagyon népszerűek, ahol utcai árusoknál vagy kávézókban találkozhatunk vele.

ChurrosForrás: PortalJardin/Pixabay

A tésztát egy csillag alakú fúvókába (habnyomó) töltik, majd a rudacskákat forró olajba teszik. Miután aranybarnára sült, megszórják cukorral. Forró csokoládéba vagy karamellkrémbe mártva fogyasztják általában reggelire, de az éttermek desszert menüjén is megtalálhatók.

Lamington – Ausztrália

A lamington csokoládéval és szárított kókuszdióval bevont kis négyzet alakú vaníliás piskóta, amely időnként egy réteg lekvárt is tartalmaz.

LamingtonForrás: Anna Shepulova/Shutterstock

Ausztrália kedvenc süteménye állítólag Lord Lamingtonról kapta a nevét, aki az 1890-es évek végén Queensland kormányzójaként szolgált. A történet szerint váratlan vendégei érkeztek, ezért a séfje a maradék vaníliás piskótát csokoládéba és kókuszba mártotta, és ezzel kínálta őket. 

Baklava

A Közel-Kelet tipikus édességét, a baklavát az éttermekben gyakran az étkezés végén szolgálják fel, amikor a számlát kihozzák, de kávézókban is rendelhetünk tízóraira vagy uzsonnára.

A baklava papírvékony tészta-rétegekből, vajból, apróra vágott diófélékből és rózsa- vagy narancsvirágvízzel illatosított édes szirupból készül. Ezt kisütik, majd még több sziruppal öntik le, végül pedig kisebb darabokra vágják

BaklavaForrás: Shutterstock / Készítette: Nataliya Arzamasova

Forrás: bakedin.co.uk, mindmegette.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek