Hiszitek vagy sem, erre a krokettre három évtizedet kell várni, hogy megízlelhessétek

Arról már korábban is hallottunk, hogy Japánban néha kicsit túlzába viszik a gasztronómiai kísérletezést, a designt és a promóciókat. Láttunk már arannyal bevont csokoládéból készült karácsonyfát, rizsből és ramen tésztából készült hamburger bucikat, országjáró ramen taxit és robotizált éttermeket, de ez a több mint 30 éves várólista egy krumplis krokett miatt, tényleg észbontó.

Na jó, azt azért hozzá kell tenni, hogy nem akármilyen burgonyás krokettről van szó. A japán korokke egy lapított, ovális krokett, aminél a tej nélkül készített krumplipürét jó minőségű, fűszerezett és pirított darált marha- vagy sertéshússal keverik. A keverékből kis labdákat, lapított ovális pogácsákat készítenek, majd egy kis pihentetés és hűtés után, panko morzsába panírozva kisütik őket. A kívül ropogós belül pedig szaftos kroketteket hajszál vékonyra szeletelt friss fejeskáposztával, illetve szójaszószos, édeskés korokke szósszal tálalják.

Nagyon finom street food akkor is, ha nem prémium Kobe marhával készülForrás: Shutterstock.com

A Japán nyugati részén, Takasago városában működő családi hentesüzlet annyira népszerű a vásárlók körében, hogy az egyik különlegességükre, a híres Kobe marhából készült marhahúsos krokettre három évtizedet kell várni a megrendeléstől számítva - olvasható a Mindmegette cikkében.

A Meat & Delicatessen Asahiya hentesüzletet immár a harmadik generáció igazgatja. Nitta Shigeru, a jelenlegi vezető szerint az üzlet és a mellette lévő kis krokettsütöde csak olyan marhát, sertést és csirkét árusít és használ fel, amit a Hyogo prefektúrában tenyésztenek azok a gazdák, akiket ők ismernek. Ezért a minőség mindig állandó. Így kerül a pultba és a krokettekbe Kobe marha, Kobe sertés, és Tajima csirke. A családi vállalkozás mindig is erről a hozzáállásáról volt híres. 

"A marhakrokettet (de eredetileg nem ezeket a nagyon prémium és drága változatokat) már a második világháború óta árulja a család, ám csak az 1999-es online értékesítés bevezetésétől lett a Kobe korokke az Asahiya piszkosul kapós tétele."

Tradicionális tálalásForrás: Shutterstock.com

Még ma is készítenek sima, egyszerű, de nagyon finom kroketteket, főleg azzal céllal, hogy ha valaki megkóstolja ezeket, később visszatérjen a Kobe marhás változatér is.

Igaz, hogy 30 éves a várólistájuk, így 2053-ban kóstolhatjuk majd meg az Extrem Korokke névre hallgató finomságot, ha most felírjuk magunkat a listára, de az igazán ínyenceknek megéri a várakozás. 

A Kobe marhát ugyanis csak liszenszelt és beregisztrált tenyésztők értékesíthetik. Ennek a marhafajtának a Tajima vérvonalból kell származnia és csak az az állat tekinthető Kobe marhának, amit itt helyben, a Hyogo prefektúrában neveltek és dolgoztak fel. A Kobe marha lehet A4-es és A5-ös minőségű. 

"Az Asahiya-nál az Extrem Korokke a legnépszerűbb és ebből kifolyólag a leghosszabb várólistával rendelkező étel. A marhahúsos krokett minősége kifogástalan, hiszen tartósítószerek felhasználása nélkül, minden nap frissen készül hároméves, A5-ös besorolású tehén (nőstény) Kobe marhahúsból, és egy helyi farmról származó burgonyából, amelynek termesztéséhez szarvasmarhatrágyát használnak. - írták a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek