Börtönbe is kerülhet, aki eszik ebből a különleges ételből

A Csatorna-szigetek strandjain található egy olyan étel, amelyet évente csak körülbelül 20 napig lehet kapni, és börtönbe kerülhet, aki illegálisan megpróbál belőle elvinni. Ez a „bűnös élelmiszer" egy kis tengeri élőlény, amely ormer néven ismert. A különleges tengeri csigafajt ritka, leírhatatlanul finom csemegeként tartanak számon.

Rengeteg kisebb-nagyobb szigetből áll a Csatorna-szigetek, amelyek mindegyikére vonatkozik az ormerek halászatára vonatkozó törvény - ezt itt a Guernsey-szigetForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Először a 19. században vált igazán népszerűvé, aminek az volt a sajnálatos következménye, hogy túlhalászták, így most hihetetlenül szigorú szabályok vonatkoznak a beszerzésére. Az ormereket csak a naptári év januárja és áprilisa közötti telihold vagy újhold napján, illetve utána még két napig lehet begyűjteni. Összességében ez azt jelenti, hogy évente csak körülbelül 20 nap jut arra, hogy az emberek ormereket gyűjtsenek és fogyasszanak.

Így néz ki az ínyencek kedvence, a zöld ormerForrás: AFP/Fred Tanneau

És a korlátozó szabályok itt nem érnek véget! A gyűjtőknek tilos búvárruhát viselniük, és csak azokat a nagyobb példányokat szedhetik össze, amelyeket partra mosott a víz a Csatorna-sziget strandjain.

Az ormerekkel kapcsolatos törvények megszegése nem kevesebb mint 5000 angol font (kb. 2,2 millió forint) pénzbírságba kerülhet vagy akár hat hónap börtönbüntetést is kaphat, ha valaki megpróbálja illegálisan megszerezni magának a finomságot.

A rendőrség is komolyan veszi ezeket a törvényeket, hiszen 1968-ban a világ első víz alatti letartóztatását a Guernsey-i rendőrség hajtotta végre teljes búvárfelszerelésben.

Hogy milyen ízűek ezek az időszakosan illegális finomságok, egy kicsit bonyolult megválaszolni. Az ormer-gyűjtő, Peter Perrio szerint csak szeretni vagy utálni lehet, de közömbösnek maradni iránta lehetetlen. Az ormer rajongói szintén nehezen tudják leírni, hogy pontosan milyen ízűek: „olyan ízük van, mint a Földön semmilyen más ételnek". Egy 2011-es beszámoló szerint: „egyedülálló ízük van, amelyet a legtöbb ember szókincsével nem igazán lehet leírni" – írja a ladbible.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek