A világ 100 legjobb tortája között több ismert magyar sütemény is helyet kapott

A TasteAtlas az ízek enciklopédiája, a hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlasza, melynek munkatársai már 10 000 ételt és italt katalogizáltak. A cég most összeállította a világ legjobb 100 tortáját, amelyen helyet kapott 5 ismert magyar édesség is.

Az édesszájúak kedvelt látványa - illusztrációForrás: Thorsten Schulze/Pixabay

Nézzük a 10 legízletesebb ítélt süteményt!

1. Medovik, Oroszország
2. Sernik, Lengyelország
3. Pavé, Brazília
4. Japán sajttorta
5. Kladdkaka, Svédország
6. Sekacz, Lengyelország
7. Valassky frgál, Csehország Zlin régiója
8. Patel de banano, Guatemala
9. Argentin csokoládétorta
10. Marcinek, Lengyelország

Jöjjenek a magyar sikerek: a százas lista előkelő 35. helyén a krémes, míg 51. helyén az Esterházy torta lett a befutó.

A krémesről ezt írták: „A híres cremeschnitte magyar változata krémes néven szerepel. Két réteg leveles tészta között egy nagy adag krém van. Bár a receptet némileg korszerűsítették, a klasszikus cukrászkrémnek könnyűnek és szellősnek kell lennie, a tetejét pedig porcukorral szokták meghinteni. A hagyományosan nagy, kockára vágott desszert magyar klasszikus, országszerte számos cukrászda főszereplője."

Az Esterházy-torta a magyar konyhaművészet egyik büszkeségForrás: Deror_avi/Wikipedia

A lista másod felének legelejére, azaz az 51. helyre került az Esterházy-torta, amelyről szintén írtak egy kis ismertetőt: „Ezt a dekadens magyar desszertet állítólag a budapesti cukrászok találták fel a XIX. században. Nevét az Esterházy-dinasztia egyik tagjáról, Herceg galántai Esterházy Pál Antaltól kapta, aki nemesi származású diplomata, és egyben ismert ínyenc volt. Hagyományosan az Esterházy torta több réteg mandulás meringuéből és gazdag, vaníliás vajkrémből áll, bár a modern változatokban a mandulát gyakran dióval vagy mogyoróval helyettesítik. A tortát fehér fondant cukormáz borítja, és csokoládé díszíti akár pókhálós, akár chevron márványos stílusban."

További három magyar cukrászsütemény is felkerült a listára: az 56. helyet a somlói galuska, 64. helyet a dobostorta, a 66. helyet pedig a zserbó szerezte meg a rangos listán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek