A nagyik tudják a legjobban! Ebben az olasz étteremben nagymamák főzik a finomságokat

Különleges éttermi koncepció annyi van, mint a tenger. Van olyan hely, ahol rajzfilmek receptjei szerint főznek, van ahol minden süteményből van és olyan is, ahol görkorcsolyán vagy robottal érkezik a hamburgerünk. De Staten Island-i Enoteca Maria nevű vendéglátóhely még ezeknél is érdekesebb ötlettel csalogat.

A New York államban található Staten Island egy olyan étterem otthona, ahol minden nap más nagymama főz, így a rotyogó paradicsomszószok és a fokhagyma illata mellé az egyik nap brazil curry és rizs társul, a másik nap pedig már japán gyoza, miso ramen és grillezett makréla díszíti az asztalt. 

Nonna Carmen és fenséges előétele, az Argentinas Empanadas de CarneForrás: Enoteca Maria / Facebook.com

A vendégek előtt -, akik alig tudnak asztalt foglalni, olyan szinten tele van az étterem már hónapokkal előre - egymás mellett látható a ravioli és miso leves, a lasagna és a csípős, kókusztejes curry. És ez teljesen természetes az Enoteca Maria étteremben. A vendégek órákat utaznak azért, hogy az olasz menüsor mellé minden este egy más nonna (a nagymama olaszul) szívből jövő főztjét kóstolhassák meg.

A tulajdonosnak, Mr. Scaravella-nak pont ez volt a terve mikor 2015 júliusában meghívta az első nem olasz nonnát az étterem konyhájába. Az első vendégszakács Pakisztánból érkezett.  Az alábbi 2019-es videóban egy görög és egy szíriai nonna mesél arról, micsoda kedves fogadtatásban részesültek az itt készített ételeik, és a sok megpróbáltatás után, itt az Enoteca Maria étteremben végre újra rátaláltak a hivatásukra.

De maga az étterem csak egy véletlen folytán jött létre. Mr. Scaravella Brooklyn városából költözött Staten Islandra és beleszeretett egy koloniál stílusú házba, így hát le is telepedett itt. Egy nap elindult kenyérért a városközpontba, és meglátott egy tetszetős utcafronti, üres üzlethelyiséget. Mindig is szeretett volna egy éttermet nyitni, hát itt volt a lehetőség, megragadta. Mivel nem sokkal korábban sorban elvesztette családja női tagjait, az édesanyját majd a lánytestvérét és végül szicíliai nagymamáját is, a vendéglátóhelyet úgy szerette volna kialakítani, hogy az otthon főzőtt anyáról lányára szálló ételek illatai töltsék be a konyhát.

Nonna Fatma, aki Firinda Sebzelit készített, vagyis lassan sült zöldséges csirkétForrás: Enoteca Maria / Facebook.com

Ennek az lett a vége, hogy olasz nonnákat hívott meg szakácsnak. Aztán szépen lassan, ahogy előre haladt az ötlet, becsatlakoztak a munkába a nem olasz nonnák is. Ez pedig meghozta az étteremnek a nemzetközi elismerést.

Miként lehet valaki vendég nonna?

A folyamatot egy japán vendégszakács példáján keresztül mutatta be a nytimes.com cikke. Yumi Komatsudaira egy japán szakács Saitama városából, ő éppen kivétel, mert egyáltalán nem nagymama korú, de csodálatosan főz. Yumi-san azért érkezett anno az Enoteca Maria étterembe, hogy részt vegyen egy lengyel főzőtanfolyamon.

Shanghai a konyhában! Nonna Wen rizslapos stir fry-t készített gombával és kínai kellel, valamint ropogós tavaszitekercseketForrás: Enoteca Maria / Facebook.com

Ezekre a nők által nőknek tartott tanfolyamokra ingyen jelentkezhetnek az érdeklődők - bár jelenleg hónapokra előre tele vannak az órák - és professzionális nagymamáktól tanulhatnak főzni. Miután Yumi-san befejezte az óráit, Mr. Scaravella felfigyelt a tehetségére és meghívta vendégszakácsnak. Egy estére a japán séfnek szibériából érkezett sous chefje volt. Lehet valami ennél nemzetközibb?

Amikor főznek tényleg beleadják a lelküket, és megvalósítják önmagukat a tányéron. Sokan generációkon átívelő receptekkel kápráztatják el a vendégeket. Olyan ízekkel, amit egy étterem sem tudna visszaadni.

- mesélte a tulajdonos.

És ami még jobb, hogy ezen a helyen a sok nagymama között nincsen rivalizálás. Ahogy Mr. Scaravella is jelezte, nem is lehetnek egymásra irigyek a nonnák, hiszen mindenki a saját kultúrájának megfelelően főz. Csak az lehet a beszélgetés tárgya közöttük, hogy az ott éppen milyen alapanyag? Mennyi ideig főződ a levesedet, és mitől ilyen ízletes a rizs, amit készítettél?

Az Enoteca Maria tehát nem csak egy ötletes étterem, hanem egy kultúrákat összekötő kapocs, ahol a feltörekvő séfek igazi nagymamáktól tanulhatják meg évtizedek főzőtudományát, a hosszú és boldog élet titkát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek