A természet patikájának őszi csodaszerei, melyekből finomságokat készíthetünk

Nemsokára téli álomba borul a természet, ám előtte még bőséggel begyűjthetjük a bogyókat, magokat és a terméseket, amelyek közül jó néhány a természet patikájának csodaszere, és segítségünkre lehetnek a hosszú, hideg napok alatt.

Nos lássuk, hogy mely gyógynövények és termések szezonja van most, melyeket és hol érdemes begyűjteni, és ezekből milyen finomság készíthető.

Őszi termések - illusztrációForrás: Shutterstock/Longfin Media

Szelídgesztenye

Az ősz egyik legnagyobb slágere a gesztenye, ami finom és roppant egészséges is. Gazdag C- és E-vitaminokban, emellett magas a B1- és B2-vitamintartalma is. Rengeteg ásványi anyagban bővelkedik: káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. A fehérje, zsír és energiatartalma alacsony, ellenben a szénhidráttartalma magas, így helyettesíthetjük vele a gabona és burgonyaféléket is.100 gramm tisztított gesztenye mindössze 180 kalóriát tartalmaz. Mivel gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A szelídgesztenye kiváló őszi finomságForrás: Pixabay.com

Ezenkívül kiváló rostforrás is, csökkenti az éhségérzetet, segíti a bélműködést és gyógyítja a hasmenést is. A gesztenye leveléből főzött tea pedig alkalmas légcsőhurut és köhögés kezelésére is. Szelídgesztenyét a Pesttől 70 km-re levő gesztenyés erdőben, a Bakonyban, Visegrádon vagy Velem környékén is szedhetünk. Valljuk be, hogy nincs is jobb egy hideg téli estén sült gesztenyét majszolgatni. A friss és egyforma méretű szemeket X alakban alaposan vágjuk be, majd áztassuk 2-3 órán át egy tál vízbe, így 15-20 perc alatt könnyedén megsülnek a sütőben.

Csipkebogyó

A csipkebogyó a természetes C-vitamin egyik legnagyszerűbb forrása. 100 gramm szárított bogyóból 2000 mg C-vitamint kaphatunk, de tartalmaz még A- és B-vitamint, valamint, alma-, nikotin- és citromsavat, szénhidrátokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, folsavat. Ez a piros bogyós növény rendkívül immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású, kiváló megfázás és influenza gyógyítására. Ezen kívül segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és remekül használható ízületi gyulladás kezelésére is. 

A csipkebogyó teának számos jótékony hatása vanForrás: Shutterstock/Valentyn Volkov

Szárítva használható teához, leveshez. Teához forrázás helyett ázztassuk hideg vízben, mert C-vitamin-tartalma 50 fok körüli hőmérsékleten már jelentősen csökken. Ezután szűrjük le, és fogyasztás előtt csak langyosítsuk meg. A legtöbb bokor erdőszéleken, cserjésekben, hegyoldalakon található, de  kerüljük szedését a forgalmas utak mellől. 

Sütőtök

Általában az ősz közepétől kell leszedni a tököt, attól függően, hogy mikor ültették. A lehető legtovább kell hagyni őket, hogy érjenek, és a hús megédesedjen. A tököt tiszta, száraz napon kell betakarítani. A sütőtök fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér problémák megelőzésében. 

A sütőtökkrémleves az ősz egyik nagy slágereForrás: Shutterstock.com / Iryna Mylinska

A sütőtök gazdag kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, C-vitaminban, de A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésére is alkalmas, és enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmás rohamokat. A sütőtököt héjával együtt süssük, hogy a kifolyt, sülés közben karamellizálódott levét is fel tudjuk használni. Előmelegített sütőben 200 fokon 40-60 perc alatt puhára tudjuk sütni. Magában, köretként vagy krémlevesként is fogyaszthatjuk de süteményt is készíthetünk belőle. 

Erdei szeder

Az erdei szeder leveleit is lehet szedni még ilyenkor. Forrázata leginkább a reumatikus- és ízületi betegségekre, valamint a cukorbetegségre hatásos. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása is van. 

Ilyenkor még szedhető az erdei szeder leveleForrás: Shutterstock/1Take1shot

Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti fertőzéseket is kezelhetünk vele,de izzasztásra és vizelethajtásra is használják. Az erdei szeder egyébként rendkívül gazdag vitaminokban, így C-, A- és többféle B-vitamint tartalmaz, továbbá káliumot, mangánt, rostot is, így segít az immunrendszer erősítésében. A rózsafélék családjába tartozó tüskés félcserje szinte mindenütt, erdőszéleken, irtásokon ismegtalálható, érdemes tehát nyitott szemmel járni.

(Forrás: agraroldal.hu, hazipatika.hu, gyorgytea.hu, gesztenyesuto.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek