Ki kér egy szelet Huncut szilvát? Ez lett Magyarország tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület 16. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A Huncut szilva hercegForrás: cukraszat.net / sajtófotó

A versenyre idén is olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várt az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban – olvasható a Cukraszat.net oldalán, a verseny közleményében.

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztes torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousseForrás: cukraszat.net

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) a HUNCUT SZILVA HERCEG ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse", lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok", Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Nagyi kedvence is győztes lett

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence" elnevezésű tortájával lett.

A Nagyi kedvence is győzöttForrás: cukraszat.net / sajtófotó

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.

A tortákat augusztus 19-től tudjuk majd megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól érjük el a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek