Rekordáron mérik a görögdinnyét a magyarok kedvenc üdülőhelyén

Horvátországban tízszeres áron kapják a turisták a görögdinnyét – számolt be róla a VG.hu. Az aszály miatt rossz szezonra számítottak a horvát dinnyetermelők, és a megérzésük nem is csalt: idén az átlagnál 20 százalékkal kevesebb termett a gyümölcsből. A minőség viszont kiváló lett. 

A horvát görögdinnye minősége idén is kiváló - illusztárcióForrás: Shutterstock/acamatic

Horvátország dinnyetermelésének túlnyomó része Dalmácia déli részén, a Neratva folyó völgyében koncentrálódik. A neretvai görögdinnye országos szinten is nagyon közkedvelt, általában könnyen és jó áron eladható. A legtöbb megtermett példány8 és 14 kilogramm közötti, ráadásul nagyon édes. Ami a felvásárlási árakat illet, a termelők kivételesen arra sem panaszkodnak, az idén ugyanis 2,5 kunát, azaz hozzávetőlegesen 130 forintot kapnak egy kilogrammért.

A Vecernji list horvát lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a dinnyések egy része bosszús amiatt, hogy termékeiket egyes felvásárlók tízszeres áron adják el a turistáknak.

A termelőknek ennél nagyobb gondja is akad: Hiába ugyanis a kiváló termés, ha nincs ki leszedje. A Neretva völgyében ez különösen nagy probléma, hiszen a szabad munkaerőt felszívja a turizmus. Ráadásul mivel a termést mocsaras, sokszor csak csónakkal megközelíthető területeken kell betakarítani, akárki nem is fogható be a munkára.

A termelőknek sem tetszik, hogy a görögdinnyét tízszeres áron adják el a turistáknak - illusztrációForrás: Shutterstock/Tupungato

A kialakult helyzet miatt a kemény fizikai munkát végző dinnyeszüretelők egyre drágábban, átlagosan 60 kunás, vagyis 3100 forintos órabérért dolgoznak. Dalmácián kívül a lédús gyümölcs Szlavóniában is megterem, ott viszont a szárazság miatt rosszabb a terméshozam. A Száva folyó menti dinnyeföldeken az idén mindössze 25 tonnás termésátlaggal számolnak a gazdák, ez pedig a jó felvásárlási árak ellenére csak arra elég, hogy ne legyenek veszteségesek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek