A tudatos étkezés erősödése átírja az étlapokat

Bizony kőkemény sakkjátszma az éttermeknek, cukrászdáknak olyan étlapot összeállítani, amely tartja a tempót az étkezési trendek változásával. Nem csak a különböző intoleranciák gyakoribbá válásával, de az egyre népszerűbb életmódhullámokkal is számolniuk kell, sőt! Tudni kell minden vendégnek a kedvére és a tányérjára tenni valamit. A fejlődésre és modern vendéglátásra nyitott egységeknek a trendkövetés ma már a megszokott ritmust jelenti, de miért is van rá szükség? Ezt mutatjuk meg a következőkben.

A tudatos étkezés terjedésével az éttermek zöme már kezdi felvenni a ritmust. A kereslet egyre nagyobb, az igények egyre növekednek, és a kívánságok palettája is egyre színesebb: keto, paleo, glutén-, laktóz-, fruktóz-, keményítő-, cukormentes stb. készítményekre vágynak a vendégek, és ha minden tudatosan étkezőt nem is lehet nagy kínálattal elkápráztatni, a haladó éttermek zöme azért igyekszik finom és az életmódokhoz passzoló fogásokkal előrukkolni. Egyre gyakoribb, hogy az étlapokon találkozunk allergén-, kalória-és tápanyagadatokkal, amelyek nagyban segítik a döntést.

A mentes fogások elkészítése nagy nyitottságot és rugalmasságot igényelnek a séfektől, szakácsoktól isForrás: Shutterstock.com / Sia Footage

A tudatos táplálkozás sokszor csak egy divathullám kérész életű, ám annál komolyabban vett próbálgatása, nem indokolja testi tünet, vagy életmódbeli döntés, inkább egyszerű kísérletezésről, kíváncsiságról van szó, vagy egy újabb diétáról, ami most talán meghozza a várt eredményt.

De azok, akiknek allergiás sokkot okozhat egy csipetnyi mogyoróval készült desszert, vagy több napon át tartó rosszullétet, komoly fájdalmakat egy lisztbe forgatott hal, ők bizony sokkal komolyabb és hátrányosabb helyzetben vannak. A szélsőséges és különösen veszélyeztetett helyzetben lévőknek vagy nagyon speciális étterembe kell látogatniuk, vagy le kell mondaniuk az éttermi élményről, bármennyire is szeretnének ennek a részesei lenni. És aztán vannak azok is, akik különböző okok miatt hitet tettek egy táplálkozási mód mellett, például nem esznek húst, vagy nem esznek állati eredetű ételeket.

Ma már nem állja meg a helyét a rántott sajt-sült krumpli

És igen, a vegetáriánusok többsége – vagy azok, akik a nagy melegben éppen kívánják a húsokat – ma már nem érik be a rántott sajt és rántott gomba, sült krumpli, rizs és tartármártás szentháromsággal. A tájékozatlanság sokszor olyan fokú volt az éttermekben, hogy sok helyen ezt az ételt ajánlották például a gluténérzékenyeknek is, akik természetesen panírt egyáltalán nem ehetnek. A személyzet edukálása szintén fontos tényezővé vált, hiszen egy pincérnek annyiféle igényre kell tudni válaszolnia, hogy bizonyos felkészültség nélkül lehetetlen kiszolgálnia a vendéget.

Szeretjük, ha egy gyors, retro kajára vágyunk, hús nélkülForrás: shutterstock.com

Bármi is az ok – trend, diéta, túlérzékenység, betegség vagy elvi döntés –, az ilyen tudatos táplálkozást követő emberek is szeretnek társasági életet élni, szeretnének mások számára normális dolgokban részt venni, és számukra is biztosítani kell valamiféle étkezési lehetőséget, ami túlmutat a rántott sajt-rántott gomba kombón. Ha már a konyhán és az adott étteremben van rugalmasság arra, hogy a szokásos rizs-krumpli köret helyett finoman elkészített párolt/sült zöldséget tálaljanak, vagy egynél több saláta, pláne szabad összeállítású szerepeljen a kínálatban, máris közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Megoldási lehetőségek

Az éttermeknek, konyháknak is véges a lehetőségük, mert bár például gluténmentes fogásoknál nem tesznek lisztet az ételbe, a teljes lisztmentességet mégsem tudják garantálni, hiszen ahhoz egy teljesen elkülönített konyhára lenne szükség (a szabályok szerint). Az érzékenyeknek, akik vágynak a normális életre, ezzel tisztában kell lenniük. Azonban, amit tehetnek, azt a modern, haladó gondolkodású éttermek meg is teszik, még akkor is, ha az arculatuk alapvetően eltér a tudatosság eme válfajától. A megoldási lehetőségekről összeraktunk egy rövid körképet:

Centrál Kávéház

Budapest egyik legrégebbi kávéháza, a nemrégiben újranyitott Centrál Kávéház a modern étkezést immár hitvallásának tekinti. Az étlap bővelkedik a különleges és akár sok szempontból mentes fogásoknak is megfelelő ételekben.

Forrás: Centrál Grand Cafe & Bar 1887 / Facebook.com

Az étlapon jelölik a glutén-és laktózmentes, valamint a vegetáriánus ételeket, amelyek között olyanokat találunk, mint a füstölt lazactatár, a füstölt brokkoli labneh, sült cékla labneh, vegán brunch tower, vagy a választható formában készülő tojásételek kísérői. A cukrászatban pedig vegán Matcha torta, guténmentes Eszterházy torta és mák mousse is készül.

Az óbudai 36 Bisztró

A 2018 októberében megnyílt 36 Bisztró azt tűzte ki céljául, hogy egészséges és természetes alapanyagokból friss és finom ételeket készítsen.

Az étteremben található cukrászda és kávézó széles kínálatának köszönhetően a különféle ételallergiával, érzékenységgel rendelkező vagy diétázó vendégek engedhetnek a csábításoknak, akár sós, akár édes finomságokról van szó. A vendéglátóhelyen valóra válnak a cukor-, glutén-, laktóz-, tej- és tojásmentes, vegán és paleo desszertálmok, nem beszélve a friss juice-okról, amelyek a nap bármely szakát bünetlenül megédesítik.

Free - a Gluténmentes Pékség Fény utca

És már nem csak a budapesti Fény utcában találjuk meg a jó és maradandó minőségű tej-tojás-gluténmentes kenyereket, zsömléket, aprósüteményeket és csigákat, hanem július 20 óta Nyíregyházán is, Hősök tere 2-es szám alatt.

A sós rúd és a fahéjas csiga favoritnak számítanak, de a többi szívvel készült termékük is mentsvárként szolgál mindazoknak, akik egészségügyi problémáik miatt (voltak) kénytelenek búcsút venni a reggeli, megszokott kakaós csigáktól.

Vegan Love

Ez a vegetariánus street foodra szakosodott hely is olyan, mely kiállta az idő próbáját. Megnyitása óta már a fenntartható fesztiválok éttermi kitelepülései között is ott van a helye. Már csak azért is, mert jól választja meg az alapanyagait és ízkombinációit, így nem csak azoknak nyújt gasztronómiai élményt, akik elvből nem esznek húst, hanem azoknak is, akik jelenleg éppen nem vágynak rá, és kipróbálnának valami újat. A Facebook-oldaluk szerint a Bartók Béla úti Vegan Love gyakorlott burgeresek helye és legalább annyi húsevő távozik tőlük elégedetten, mint növény alapú táplálkozást követő társaik.

Cziniel Cukrászda

Mentes édesség és sütemény – a cukrászat számára is nagy a kihívás. Talán az allergetizáló alapanyagok legnagyobb mértékben a cukrászatban jelennek meg, ennek ellenére a szakemberek folyton újabb és újabb finomságokat alakítanak át, hogy az érzékenyek is élvezhessék ezeket az ízeket.

A Cziniel Cukrászda is erre törekszik, a mentes termékek a teljes forgalom 10 százalékát teszik ki. Hogy könnyebb legyen a választás, minden mentes terméknél feltüntetik a kalória, szénhidrát, fehérje- és zsírtartalmat is.

Tökmag a Hollán Ernő utcában

A Tökmag egy apró helyiség, mégis megbízható pontja lett a tudatosabban táplálkozó újlipótvárosi lakosoknak. Teljesen vegánok, így tejtermék, tojás, hús nem kerül semmibe. Helyette laktató és egészségtudatos szendvicsekkel készülnek, magokból készült pasztákkal, ezért tőlük nem kerül száraz szendvics az asztalra. A szendvicsek alapja gluténmentes. Lehet elvitelre kérni és a papírzacskójuk sokáig frissen tartja a bucikat.

Forrás: Eventrend Group sajtóközlemény

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek