10 érdekesség a paradicsomról, amit nem tudhattál

A paradicsom sokak kedvence, és a világ számos kultúrájában sok étel alapvető összetevője. Bár a legtöbben zöldségnek tartják – és főként sós ételekben használják alapanyagként, – valójában egy gyümölcsről van szó. Ezt ma már a legtöbben tudják, de egyéb, paradicsomokról szóló érdekesség is kering még a neten, amiket mi most csokorba gyűjtöttünk.

1. Itthon csak a 19. században honosodott meg

A kúszónövény eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, amely a feljegyzések szerint a 16-17. század során terjedt el Európában, majd portugál és olasz kitérőket téve jutott el a világ további részeire is. A paradicsomot eredetileg nem is étkezési szándékkal, hanem dísznövényként termesztették. A szerepe hosszú idők alatt alakult át. A paradicsom tehát hosszú utat járt be, mire a magyar háziasszonyok egyik kedvenc befőzési alapanyaga, illetve az olaszok paradicsomszószainak legfőbb összetevője lett.

A közkedvelt, népszerű növény, ami hosszabb utat nem is járhatott volna beForrás: mongione / Shutterstock

Hazánkban elsőként Budapesten és környékén kezdtek jelentősebb területeken paradicsomot termeszteni, mégpedig a 19. század utolsó évtizedeiben. A kertek, gazdaságok szerepét később átvette a nagyüzemi termesztés, ami elsősorban Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Kecskemét és Hatvan vonzáskörzetében kapott helyet. Manapság ezek tekinthetők elsődleges paradicsomtermesztő vidékeknek itthon.

2. Nedűje tarol az USA-ban

Az Egyesült Államok Ohio államában annyira szeretik a paradicsomot, hogy a paradicsomlé a hivatalos állami ital!

3. Több mint 10 ezer fajta paradicsom létezik

Feltételezések szerint jelenleg több mint 3000 örökség- vagy örökségi paradicsomfajtát termesztenek világszerte, és összesen több mint 15 000 ismert fajtája létezik.

Rengeteg fajtája létezik, még a piros változatának isForrás: HUNGARY/Rozsakunyho Kft.

4. Járt az űrben is

Igen, ez így van, a paradicsom a világűrbe is eljutott. 600 000 paradicsommag került ugyanis a Nemzetközi Űrállomásra, miután a „Tomatosphere I, II, III és IV" kísérletek részeként Kanadában az osztálytermekben termesztették. Ezek a kísérletek annak a vágynak köszönhetőek, hogy megértsék a világűr hatását a magok növekedésére és fejlődésére.

5. Az első paradicsom arany színű volt

Amikor a 16. században először bemutatták a paradicsomot Európában, azok kicsik voltak, aranyszínűek és cseresznye méretűek. Ez a megjelenés adta nekik az „aranyalma" nevet. Sok európai ország ihletet kapott ebből, és arany nevekkel nevezte el őket, például a németek „goldapfelnek". A franciák arról is meg voltak győződve, hogy a paradicsom afrodiziákum, és „szerelem-almának" nevezték el.

6. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült 

A Guinness-rekord a „legtöbb, egyetlen növényről egy év alatt betakarított paradicsom" rekordja 32 194 darab paradicsom volt 2005 májusa és 2006 áprilisa között, a növény súlya pedig elérte az 522 464 kg-t. Másfajta paradicsom-rekordok is születtek. A világ számos részén, sok zöldség- és gyümölcstermesztő kísérletezik a világ legnagyobb példányainak termesztésével. Ilyen például a brit Peter Glazebrook is, aki a Newarkban lévő földjén és üvegházában termeszti óriási méretű zöldségeit.

Peter Glazebrook óriásparadicsomokat is termesztForrás: Peter Glazebrook/Facebook

Az évek során több világrekordot is megdöntött. A brit kertész szerint a jó fajtaválasztás a siker titka. Bár a rekordok könyvébe nem került be, de az egyik általa nevelt, közel másfél kilogrammos paradicsomot jelenleg a világ legnagyobbjaként tartják számon.

7. A szivárvány szinte minden színében pompázik

Színét tekintve egy kosár paradicsom olyan lehet, akár egy nagy csokor színes virág, hiszen héja és húsa a citromsárgától egészen a sötétbordóig terjed. Sőt, a boltok polcain találkozhatunk feketésbarnás és fakó rózsaszín, hatalmas paradicsomokkal.

Csak néhány változata a paradicsom színének, formájánakForrás: Hans Linde/Pixabay

A Monterosa vagy málna paradicsom halvány rózsaszín héja első ránézésre éretlennek tűnik, de ez ne tévesszen meg senkit. Aztán ott van a fekete vagy csokoládé paradicsom, amelynek héja és húsa bordóslilás, ízre pedig egyszerre fűszeres és édes. Emellett a paradicsomok formája is különböző lehet: a leggyakoribb a gömb alakú, aztán van lapított, megnyúlt, sőt még szögletes is; méret szerint pedig cherry, koktél, közepes és nagyméretű típust különböztetnek meg.

8. Turistalátványosság is lett belőle

Nem fogyasztásra, inkább turistalátványosságnak szánták azt az óriásparadicsomot, amely a kanadai Leamington városának határában található. A 4,25 méter magas és 6 méter széles paradicsom formájú építményt 1961-ben építették. Ha nyitva van, akkor információs pultként szolgál – olvasható a bigthings.ca oldalon.

9. Labirintus formájában is megtalálhatjuk

Az osztrák Kufsteinerland vidékén, Ebbs városában több éve nyaranta egy paradicsomlabirintus várja az érdeklődőket. A Hödnerhof Élménykertészet (Erlebnisgärtnerei Hödnerhof) pedig a nyári szünet ideje alatt, júliusban nyitja meg labirintusát.

így fest amikor a paradicsomok között keressük a kiutatForrás: Erlebnisgärtnerei Hödnerhof/Facebook

Ott aztán nyugodtan eltévedhetnek a látogatók, megcsodálhatják a sokféle paradicsomot és séta közben meg is kóstolhatják az érett terméseket.

10. A kozmetikai iparban is felhasználják

A praradicsomnak hidratáló hatása van, valamint hatékonyan feszesíti a bőr felszínét. A szeplős bőrre kifejezetten ajánlott paradicsomos pakolást készíteni, hiszen a bőrön lévő elszíneződéseket is képes elhalványítani.

(Források: campbellsoup.co.uk, travelo.hu)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek