Fáklyás éjszakai pincetúra és borozós piknik várnak Somlón

Nem ez az első Somlói Éjszaki Pincetúra, de ez lesz az első olyan alkalom, amikor június 17. és 19. között egy helyen ennyiféle vulkanikus bort kóstolhatunk. A szervezők szerint 47 pincészet borait ízlelhetjük meg 30 különböző helyszínen, 2 nap és egy éjjelen át a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseményén.

Margit Kápolna, az egyik szép helyszín a vihar előttForrás: gaborfoto /Nagy Gábor

A Somlói Éjszakai Pincetúra egy alulról jövő kezdeményezés, 2013-ban Somlói önkéntesek szervezték az elsőt, 19 pincészet és 500 látogató részvételével. A mostanra egy időben átlag 30 somlói helyszínen zajló, több ezres résztvevőt számláló Pincetúrát a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben.

A Somló pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat, így összesen csaknem 50 termelőtől kóstolhatnak majd az ide látogatók - olvasható a közleményben.

A Kreinbacher Birtok is készülForrás: gaborfoto /Nagy Gábor

A szabadtéri boros rendezvény időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz. A 2022-es fesztivál annyiban is kivételes, hogy a rendszerint csak szombat este 10-kor, közös tábortűz-gyújtással kezdődő túrát idén egy kétnapos kulturális esemény előzi meg. Ez lesz a Somló Fesztivál, amit idén először rendeznek meg, de a szervezők szeretnének vele hagyományt teremteni.

És gyúlnak majd a tüzekForrás: gaborfoto /Nagy Gábor

Két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és természetesen boros-borszakmai programokkal várják az érdeklődőket, illetve az éjszakai sötétség érkeztével a látványos szentivánéji tüzek is kigyúlnak.  A fesztiválra napijegy váltható 1500 forintért, vagy két nap egy éjszakára 4000 forintos áron, utóbbi tartalmaz egy logózott poharat is - írták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek