Átmelegítenek és energiát adnak! A forró és fűszeres ételek napját ünnepeljük

Egy tál forró és fűszeres étel nemcsak a testünket, de a lelkünket is felmelegíti. Persze a mérték itt is fontos, hiszen komoly bajokat is okozhat, ha túlzásokba esünk. Ugyanakkor fűszerek nélkül unalmas lenne az ételünk, s ezáltal az életünk is. Ünnepeljük ma a forró és fűszeres ételek nemzetközi napját!

Már több mint 6000 éve használunk csípős és aromás fűszereket ételeikben és receptjeikben, így igazán megérdemlik, hogy ezen a napon különleges figyelmet szenteljük nekik. Bár a mai világnap eredete némileg homályba vész, de minden esetre nem bánjuk, hogy valaki ezt is megalkotta.

A különböző típusú csípős-savanyú levesek Kína északi részéről indultak hódító útjukra, de a Hunan és a Szecsuan tartomány is magáénak vallja. Ízharmóniája a csípős bors olaj és a vörösbor ecet találkozásából fakadForrás: Shutterstock.com / Sorbis

A thai, kínai, koreai, indiai, kreol, mexikói és karibi ételek mind híresek arról, hogyan nagyon odafigyelve, harmonikusan keverik a fűszereiket - így érve el umamiban gazdag, egyszerre csípős, édes, savanykás ízeiket. De emellett azért számos más kultúra is büszkélkedhet a saját kedvenceivel. A változatosság valóban az élet fűszere..., elvégre a són, borson túl is van élet.

Mi a fűszeres és csípős ételek előnye?

Nagyon sokféle fűszer létezik, amelyeket manapság forró és fűszeres ételek ízesítésére használunk. Ez magába foglal mindent a csípős chili portól és pehelytől a hazai őrőlt csípős paprikán át a különböző borsokig, a köménytől a szárított fűszerekig. A fűszeres ételeket nemcsak a fantasztikus ízük miatt imádjuk már évezredek óta, hanem azért is, mert számos különféle egészségügyi előnyt is kínálnak.

Ha megfelelő arányban, de rendszeresen használjuk őket, akkor jótékonyan tudnak hatni a testünkre. A fűszeresebb ételek serkentik az emésztőrendszer munkáját, fokozzák az étvágyat, egyes esetekben akár afrodiziákumként is hathatnak. Bár utóbbi hatás természetesen nem elég ahhoz, hogy elcsábítsuk a kedvesünket vagy például elég jó szeretőkké váljunk. Próbálkozni természetesen lehet – elvégre közeledik a Valentin nap is...

Az viszont biztos, hogy egyes fűszerek antibakteriális hatásuk miatt kedveltek. Ilyen például a kurkuma és a kömény. Más fűszerek a gyulladások leküzdésében is segíthetnek. A fokhagyma és a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságait évszázadok óta használják például az ajurvédikus gyógyászatban, de a fokhagymát még a magyar népgyógyászat is jó szívvel ajánlja a szív- és érrendszeri problémák (magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint) leküzdésére. A fűszeres ételek fogyasztása segíthet az anyagcsere felgyorsításában is, bár ez néha nem feltétlenül előnyös, ha éppen a mosdóba kell szaladnunk egy csípősebb ételt követően.

Bazsalikom, zsálya, petrezselyem, snidling, oregánó és kakukkfű az ablakbanForrás: Shutterstock.com / ktkusmtku

Fűszereknek, legyen szó friss- vagy szárított változatokról, azért is ajánlott lenniük a konyhában, mert használatukkal csökkenthető az ételekhez hozzáadott sómennyiség is. Már pedig mind a hazai, mind a nemzetközi felmérésekből az derül ki, hogy a felnőttek és gyermekek is a többszörösét fogyasztják el a naponta javasolt sómennyiség maximumának. Így minél több fajta fűszert ismerünk és alkalmazunk, annál könnyebb lesz csökkentenünk a felesleges mértékű (s gyakran automatikus) sózást.

Mikor nem előnyösek a túl fűszeres ételek?

Bizonyos betegségek, emésztőrendszeri elváltozások esetén óvatosan kell bánni a fűszeres és forró ételekkel, italokkal. Ide tartozik a sima, egyszerű gyomorrontás (gyomorhurut), hasmenés, reflux, a gyomor-, és nyombélfekély, a gyulladásos bélbetegségek, a szájnyálkahártya-, nyelőcső- és a gyomor gyulladásos betegségei, és a daganatos betegségek esetén szedett kemoterápiás szerek is sérülékenyebbé, érzékenyebbé tehetik a száj-, nyelőcső-, gyomor- nyálkahártyáját és a beleket. Általában bármely betegségből való lábadozás esetén is érdemes kímélő étrendet követni egy ideig, amely során a csípős, intenzív, irritáló hatású fűszereket mellőzzük. Milyen fűszerek tartoznak ide? Egyértelműen a chili, az őrölt paprikák, a torma, a mustár, a wasabi és a különféle borsok.

Ha már túl sok a jóból

Ha erősen fűszeres, nem mellesleg csípős ételeket eszünk, nem árt, ha van egy pohár tej vagy hideg joghurt készenlétben. A tejtermékek, például a tej és a joghurt enyhítik a tüzes, égető érzést a szájban, amit például a chili okozhat. Ha egy pohár vízzel próbálkozunk, azzal sajnos nem leszünk sikeresek.

Mivel egyénenként eltérő, hogy ki mennyire bírja a csípős, fűszeres ételeket, az első kóstolásnál legyünk óvatosak, így időben kiderülhet, hogy átmegy-e a "szűrőnkön"! Sokat segíthet az is, ha nem forrón, hanem kissé már langyosan esszük a csípős, fűszereket leveseket, ragukat, mivel ilyenkor könnyebben tolerálhatók az intenzívebb fűszerek is.

Ne menjünk bele eszement kihívásokba!

Az interneten, különösen a nagy popularitással bíró videómegosztó portálokon egy ideje új fajta tartalmakat is láthatunk. Ezekben gyakori, hogy a videót megosztó személy rövid idő alatt tekintetes mennyiségű ételt töm magába, közben akár csámcsog, szürcsöl, vagy csak egyszerűen irgalmatlan sokáig eszik, s ezt közvetíti. Mások pedig nézik, s a nézettség rohamos növekedésével a megosztó személy bankszámlája is idővel duzzadni fog, nem csak a gyomra, ami szinte már-már kireped a sok ételtől.

A kép illusztráció, de lényegében erről szól egy mukbang vlogForrás: Shutterstock.com / New Africa

Ezek a videók nem az étel élvezete, vagy az étkezés szeretete miatt készülnek, hanem nagyon sok esetben csak pénzszerzés céljából. Az már más lapra tartozik, milyen étkezési szokásai vagy zavarai vannak azoknak, akik ezekben a videüókban szinte halálra eszik magukat nézők ezrei előtt. De ennél van egy sokkal ártóbb része is a úgynevezett mukbang témájú videóknak, mégpedig az amikor a szereplők csípős, szinte égetően maró hatású ételeket, vagy simán csak különböző intenzitású chili paprikákat esznek. Ezek lehetnek akár versenyek és kihívások, de sok esetben itt is pusztán a magamutogatás (és a pénzszerzés) a cél.

Éppen ezért óva intenék bárkit attól, hogy lekövesse ezeket a videókat, s akár a semmiből egyszer csak megkísérelje utánozni az ott látottakat. Azoknál, akik nem "edzettek" ilyen téren, vagy csak túlérzékenyek a csípős fűszerekre, akár komoly egészségkárosodás is kialakulhat, nem beszélve a fulladásveszélyről. Pláne, ha nincs más a közelben, aki segítene, ha baj van. Szóval ezeket a mukbang témájú videókat csak komoly fenntartásokkal nézzük, már ha egyáltalán követjük. Hiszen már azzal is, hogy csak nézzük, csendes tettestársként hozzájárulunk ennek a műfajnak a fennmaradásához, terjedéséhez.

Azonban ügyesen, odafigyelve és törekedve a harmóniára, az új fűszereket kipróbálása mindig ajánlott, a mai napon pedig végképpen. Legyen szó egy melengető levesről, mártásról, raguról, köretről, salátáról vagy egytálételről. Fűszerek használatával kirándulást tehetünk más nemzetek, kultúrák konyháiba, eljuthatunk velük Mexikóba, Indiába, Kínába, Koreába, Latin-Amerikába, Thaiföldre és még sorolhatnánk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek