A vírusként terjedő receptek elhozták a szellemkonyhák ötletét

A vírusként terjedő Tik Tok recepteket szinte már senkinek sem kell bemutatni. Mindenki találkozott már velük, ha nem is a Tik Tok-on, akkor valamelyik másik megosztócsatornán, mivel az eredeti recepteknek napok alatt ezer meg ezer új változata lát napvilágot. Ilyen volt például a Feta Pasta recept is, ami eredetileg 2019-ban került fel egy Finnországi megosztóoldalra. Az egyszerű, de nagyszerű receptet  egy finn gasztroblogger, Jenni Hayrinen osztotta meg az oldalán, uunifetapasta néven, ami annyit tesz sütőben sült fetás tészta. 

Forrás: Shutterstock.com /AFStudio

A recept már akkor is hatalmas rajongótáborra tett szert, akkorára, hogy 2018-ban volt pár hónap, amikor a finn élelmiszerüzletek kifogytak a feta sajtból. A recept egy időre feledésbe merült, aztán 2021 novembere táján újra feltűnt a Tik Tok oldalán - és innentől kezdve nem volt megállás.

Ezekben a videókban és az eltalált receptekben látott lehetőséget az amerikai Virtual Dining Concepts vállalat, ami már egy ideje együttműködik néhány gasztrotartalom gyártóval, és nemrég elindította első virtuális konyháját is, ahol csak elvitelre lehet mac-and-cheese-t, vagyis sajtos makaróni fogásokat rendelni - olvasható a Foodandwine.com cikkében.

A szellemkonyhának is nevezett szolgáltatás lényege, hogy nincs egy kapcsolódó, nevesített étterem, amelytől rendelünk, csak egy konyha, ahol az internet legkedveltebb receptjei alapján készítenek ételeket a szakácsok. A Virtual Dining Concepts társalapítója szerint "a lényeg az, hogy sikeres, digitálisan tehetséges tartalomalkotókkal dolgozzunk együtt, és segítsünk nekik létrehozni a saját virtuális gasztromárkájukat."

A TikTok Kitchen megmozdulás létrejötte tehát már egy ideje a levegőben van. A FoodandWine cikke szerint a TikTok és a Virtual Dining Concepts márciusban el is indítja a kizárólag kézbesítésre berendezkedett szellemkonyha-szolgáltatását. A tulajdonosok szerint 300 TikTok Kitchen telephellyel kezdik, és 2023-ra 1000 helyszínre szeretnék bővíteni a konyhák számát Amerika-szerte.

Az étlap negyedévente változik majd, és a kínálat a TikTok leggyorsabban terjedő receptjeit kipróbálva alakul ki. Persze a sütőben sült feta tészta mindenképpen köztük lesz, ahogy a kukoricából készült fűszeres kukoricaborda is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek