Hazánk lett a 10. legjobb borturisztikai desztináció egy tanulmány szerint

A listát a Bounce nevű csomagmegörző cég készítette, ami a világ szinte összes városában jelen van. A tanulmány által összegyűjtött és elemzett adatok nagy része pedig az OIV State of the World Vitivinicultural Sector in 2020 című jelentéséből származik.

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com

De emellett a cég szakemberei 26 országot jártak végig, ahol értékelték a fogyasztást, a termelést, az exportot, a szőlőültetvényeket, a bortúrák számát és egy palack bor átlagos árát is. Ezekre a szempontokra 10 pontot kaphattak a desztinációk, majd ezt átlagolták a sorrend felállításához - írták a Usebounce.com/blog oldalon.

A rangsor első helyét Olaszország foglalhatta el, mint a legnagyobb bortermelő, a maga 400 szőlőfajtájával és 100 ezer lakosra vetített 82 millió hektoliter borával. Második helyen a legjobb bortúrákkal rendelkező és legnagyobb borfogyasztó ország, Portugália végzett, a harmadik helyet pedig a legtöbb szőlőtermesztésre használt területtel rendelkező Spanyolország szerezte meg.

The Wine Lover's IndexForrás: Brought to you by Bounce

Franciaország a negyedik helyen áll 6.86 ponttal a 10-ből, míg Új-Zéland az ötödik helyen végzett 5.53 ponttal. Idén Magyarország is bekerült a legjobb 10 borvidék közé, Görögország, Chile, Argentina és Ausztrália után, megelőzve a szomszédos Romániát és Ausztriát is.

A Bounce adatai alapján hazánkban 18,5 millió hektoliter bort iszunk és 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon, és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel 4,23 lett az összesített átlagpontszáma hazánknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek