Milyen trendek várhatók a gasztronómiában 2022-ben? Dietetikusunk elárulja

A 2021-es év végén már itt az ideje, hogy egy kis kitekintést nyerjünk arra, mit sugallnak a gasztronómiai előrejelzések, milyen újdonságok, trendek várhatók a következő évben. A koronavírus világjárvány nagyban átalakította az elmúlt évet is, átírva néhány korábbi szokást, ezek a hatások tovább gyűrűznek 2022-ben is.

Számos előrejelzés foglalkozik azzal, milyen újdonságok, változások várhatók jövőre. Ezek részben átfedést mutatnak egymással, részben pedig olyan irányokról szólnak, amelyek már az idén is megmutatták magukat, de csak jövőre terjedhetnek el igazán. A fő trendek között megtaláljuk a fenntarthatóságot, a növényi alapú étrendeket és a vendéglátás új(abb) formáit is, amelyek a pandémia hatására alakultak ki. A teljesség igénye nélkül, íme a 2022-re várható gasztrotrendek!

Forrás: Viktor Kochetkov / Shutterstock

Hanni Rützler táplálkozástudományi és élelmiszertrend-kutató 25 éve tanulmányozza az élelmiszerek és a gasztronómia fejlődését. Food Report néven idén kilencedik alkalommal jelent meg az előrejelzése arról, hogy mik lesznek jövőre a főbb trendek. Három fő irányvonalat rajzolt fel, amelyek a koronavírus-krízis okozta „új normális"-t jelenthetik.

Zero waste

A zero waste, vagyis inkább az erre való törekvés, az első a három trend közül a Food Report 2022 szerint. A bölcsőtől a bölcsőig (Cradle to Cradle) filozófiától a megosztási gazdaságig számos olyan fogalom hívószava, amely nullára csökkenti a pazarlást. A tanulmány szerint a fogyasztók a koronavírus-válság idején egészen új ízlést alakítottak ki a fenntartható fogyasztás iránt: példaként említhetjük a csomagolásmentek boltok és a maradékmentő, ételmentő alkalmazások növekvő népszerűségét.

Helyi egzotikumok

Egy másik, a tanulmány által kiemelt tendencia valójában egy kulináris paradoxon: bár a regionalitás jelentős értéket képvisel, és ez a pandémia idején még fontosabbá vált, ugyanakkor a bezárások felkeltették a kulináris felfedezések és az egzotikus élvezetek iránti vágyat. A tendencia a „helyi egzotikumok" felé halad, ami segít ennek az ellentmondásnak a feloldásában. Az úgynevezett akvaponikus farmok is egzotikus élelmiszereket állítanak elő a növénytermesztésből és haltenyésztésből álló körkörös gazdaság segítségével.

Akvapónia
Az akvapónia fenntartható élelmiszerelőállító rendszert jelent, amely kombinálja a hagyományos aquakultúrát (halak, rákok tartályokban való nevelése) és a hidrofóniát (növények vízhez kötött termesztése).

Valódi mindenevőség

A változatosság gyönyörködtet, tartja a mondás, és ez különösen igaz az egészséges (egészségmegőrző) táplálkozás esetében is. A jövőre vonatkozó trendeket illetően ez azzal egészül ki, hogy nem csak saját egészségünkre, hanem a bolygónk egészségére is vonatkozik. Az etikai és éghajlati szempontból is megkérdőjelezhetően magas húsfogyasztás visszaszorítása, mérséklése egyre több embert foglalkoztat már ma is. Így egy újabb trend született (megint). Míg a flexitárius étrend volt eddig főleg a reflektorfényben (azok, akik esznek húst, de keveset), a mindenevők, vagy inkább a „valódi mindenevők" jelentősége egyre inkább nő.

Forrás: Aleksandrs Muiznieks / Shutterstock.com

Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy bizonyos ételeket elhagynának, inkább a kulináris nyitottságot választják, beleértve a nem hagyományos élelmiszereket, például a belsőségeket, az in vitro gyártott (labor)húst, a rovarokat vagy éppen az algákat. Persze utóbbiak azért továbbra is igen megoszthatják az átlag lakosságot, fel kell készülnünk arra, hogy globális szinten egyre inkább előtérbe fognak kerülni ezek a táplálékok is. Szép új világ? Mindenesetre most lássunk néhány, más források által jósolt gasztrotrendet.

Előretör a növényi étrend

Az előrejelzések alapján a Covid-19 világjárványt követően (ez mondjuk biztatóan hangzik, ha ez már szóba került) a zöldségek még jobban előtérbe kerülnek. Már a jelenlegi krízis során is egyre népszerűbbek lettek a különféle vegetáriánus, vegán étrendek, de várhatóan minden, magára valamit is adó étteremben elérhetők lesznek a növényi alapú ételek, és ezek a húsevők (mindenevők) számára is sokkal kívánatosabbak lesznek. Emellett a húsadagok is várhatóan csökkennek, bár nem tűnnek el azért minden étlapról.

Növekszik a növényi italok választéka

Itt is várhatók változások. A már megszokott, elterjedt variációk után a gabona és burgonya alapú italok (tejalternatívák) is egyre gyakoribbak lesznek. A zabital népszerűsége jóval nagyobb mértékben nőtt az elmúlt évben, mint például a mandula- vagy szójaitalé, ami előrevetíti a többi gabonaféle növekedési potenciálját e téren, például az árpáét. Vagy akár a burgonyáét, ami ugyan nem gabona, de egy lehetséges újabb tejhelyettesítő. Igen, igen, jól olvasták. A főtt burgonyából és a főzővízből készült burgonyaital (tejnek ugye nem hívható) nem annyira új, mivel már idén kezdett teret hódítani Európa és Kína egyes részein. Jövőre további terjeszkedése várható.

Forrás: Anna Puzatykh/shutterstock.com

Terjednek a kutyabarát helyek

Hallottak már pandémiás kiskutyákról? A lezárások alatt befogadott kutyákat értjük ezalatt. Úgy tűnik, elég sokak lettek kutyagazdik a karantén hatására, és most ezek a kutyusok szeparációs szorongást élnek át a közel két év folyamatos kapcsolattartás után, amikor a gazdik elhagyják az otthont. A kutyák elkísérik a gazdikat, ahová csak mennek, beleértve az éttermeket is. Számos vendéglátóipari egység már reagált is erre az igényre, különösen a szabadtéri étkezést kínáló helyeken, és engedélyezte a kutyák jelenlétét is. 2022-ben úgy néz ki, jóval gyakrabban találkozunk majd csóváló farkincákkal és nedves orrokkal a kedvenc éttermeinkben is.

Az élelmiszerek újrahasznosítása

Az élelmiszerek újrahasznosítása (upcycling) már egy ideje tartó, de még viszonylag új trend. Az Upcycled Certification Program jelenleg az egyetlen harmadik féltől származó tanúsítási program az újrahasznosított élelmiszer-összetevők és termékek számára világszerte. Az újrahasznosítás ettől még továbbra is résfogalom (niche) marad a fogyasztók körében, de egyre népszerűbb lesz, ahogy egyre több termék és vállalat szerzi be az ehhez szükséges igazolásokat és tesz erőfeszítéseket ebben az irányban.

A következő évben várhatóan a vállalatok alapos(abba)n megvizsgálják a gyártási folyamataik melléktermékeit, és kitalálják, hogyan tegyék azokat fogyaszthatóvá (nem csak élelmiszerként), és csökkentsék ezáltal az előállítás során keletkező hulladékot is. Hazánkban jelenleg még kevés helyen találkozunk újrahasznosított (upcycled) élelmiszerekkel, de például a reggeli granolánkat már a sörgyártásból visszamaradó sörtörkölyből is elfogyaszthatjuk. Ezzel is egy lépést téve a fenntarthatóbb táplálkozás irányába.

Forrás: Sveta Y/Shutterstock

Tovább nő még a laborban előállított élelmiszerek köre, és egyre több teret kapnak a robotok is az élelmiszerek gyártásában vagy éppen a vendéglátás során, akár a konyhai folyamatokban vagy éppen a kiszolgálás területén. Annyi biztos, hogy jövőre sem fogunk unatkozni, és csak kapkodhatjuk a fejünket a sok újdonság és változás között.

Források: spoonshot.comdelish.comforbes.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek