Elvitte a járvány a Mozart-golyó gyártóját, mégsem kell lemondanunk róla

Meghalt a Mozart-golyó. Élt 1897-től 2021-ig – nagyjából így lehet pár szóban és két évszámban összefoglalni a világ talán legismertebb édessége kapcsán két napja keringő hírt, amely szerint csődöt jelentett a Mozart-golyókat készítő Schokolade Salzburg. Pedig a Mozart-golyónak élnie kell! – legalábbis ezt mondja a többi gyártó.

A Der Standard osztrák napilap szerdai cikkében arról ír, hogy az osztrák Grödig településen működő cég csődjét a járvány miatt elmaradt bevételek okozták. Turisták ugyanis nem voltak, a nagyobb rendezvények, népes esküvők és születésnapok pedig elmaradtak, ahol jellemzően és persze hagyományosan kupacban álltak a golyócskák. Hiába kapott a cég állami támogatásokat (a golyó Ausztria egyik jelképe), a megszokott mindennapokat nem pótolhatta semmi.

Paul Fürst, salzburgi cukrász azért nevezte el Mozartról ezt a golyóbist, mert a fiatal zeneszerző állítólag rajongott a golyó formájú édességekértForrás: Pixeljoy / Shutterstock

Joggal merül fel a kérdés: akkor most búcsút inthetünk a Mozart-golyóknak, és csak szép emlék marad a nugát mag, melynek csokoládéhéja alá pisztácia és marcipán került? Nem egészen. Bár a hírek szerint a Schokolade Salzburg bezár, így kénytelen elbocsátani 140 dolgozóját is, hasonló recept szerint készített csokoládé azért mégiscsak marad a piacon. Hiszen többen is azt állítják, hogy az ő receptük „az igazi", saját igazuk érvényesítése érdekében pedig akár éveket is képesek pereskedni egymással.

Már ez sem az eredeti Fürst-féle gyártmányForrás: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock

A sok pernek egyelőre az az eredménye, hogy csak az nevezhető Mozart-golyónak, amit Salzburgban gyártanak. A Salzburger Konditorei Fürst cukrászda szerint tehát az ő kézzel gyártott golyócskájuk az eredeti. Ők például 130 éve mártogatják a golyót egy kis pálcikával a csokoládéba, ami miatt egy kis megfolyt csokicsepp látható a felületén; az ezüst és kék csomagolást azonban csak 1997-ben sikerült levédeniük. A pár utcával arrébb lévő Braun cukrászdával sokáig ádáz pereket folytattak, de végül a Fürstnek adtak igazat.

Ezek az eredeti, Fürst-féle Mozart-golyókForrás: Clemens PFEIFFER / Wikipedia

Ettől még gyártja a Braun, ahogy a Josef Holzermayr cukrászda és a Habakuk kávézó is, Bécsben pedig a Victor Schmidt, a Hofbauer és a Heindl cukrászdák kínálják. A legtöbb golyó a bajor Reber cég Bad Reichenhallban található gyárából kerül ki, de a Mirabell márka ezüst-piros korongja, az „Echte Salzburger Mozartkugeln" is a piacon marad – a jövőben is lesz tehát mit hazavinnünk, ha Ausztriában járunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek