A hagyományostól az ínyencig díjazták a legjobb bejgliket

A Magyar Cukrász Ipartestület korábbi szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – után, most elérkezett az ideje, hogy második alkalommal is megrendezzék a tavaly debütált Év Bejglije versenyt. A megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

"Hagyományos diós" kategória aranyérmeseForrás: Studio_InMotion/Buza Virag

Az idei megmérettetésre „Hagyományos diós", „Hagyományos mákos" és „Ínyenc" kategóriában lehetett nevezni.  A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri. 

A kreatív szakemberek az ínyenc kategóriában neveztek pisztáciás, a mogyorós, a kesudiós, marcipános, az aszalt szilvés és szilvalekváros, valamint körtés, napraforgós, fenyőmagos, sütőtökös, mangós és vörösbors bejglivel is - olvasható a Cukraszat.net oldalán.

A tesztelések, kóstolások és pontösszeadások végeztével végül kihirdették a három kategória nyerteseit. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Az Év Bejglije 2021 verseny "Hagyományos diós" kategória aranyérmese, az Év Diós Bejglije díj nyertese Simon Andrea lett a budapesti Trattoria di Sophia nevű cukrászda bejglijével. Az ezüstérmet a székesfehérvári Aranyalma Cukrászda vihette haza, mígy a bronzérmes a lajosmizsei Kiss Cuki.

"Hagyományos mákos" kategória aranyérmeseForrás: Studio_InMotion/Buza Virag

A "Hagyományos mákos" kategóriában Szurgent Péter, a budapesti Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda lett az aranyérmes, az ezüstöt a keszthelyi Sütibolt kapta, a bronzérmet pedig az Erika Cukrászda Kesztölcről.

Ínyenc kategóriában az Év Ínyenc Bejglije díjat az Advent Gyöngye névre hallgató bejgli kapta meg az Ildikó Cukrászdából Szarvasról, az ezüstöt a Napos Körte bejgli, mely a Máksüti Kézműves Cukrászdában készült Piliscsabán, a bronzérmes pedig a Karamellizált almás, sütőtökös bejgli lett, ami az érdi Virág Cukrászda érdeme.

Forrás: Studio_InMotion/Buza Virag

Az Év Ínyenc Bejglije hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán (mandula-vajkrém), Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve. Az Advent Gyöngye kapta a Auguszt Elemér különdíjat is, mivel ez érte el a legmagasabb pontszámot. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek