A rajongók megszavazták a 2022-es év gombáját

A legtöbb helyen, ahol ezzel a gombával foglalkoznak, azt olvashatjuk, hogy kinézetre jóval színesebb a többi gombánál, sőt talán kicsit bizarr is a zöldes színe miatt, viszon ízre biztos, hogy nem okoz csalódást azoknak, akik szeretik a gombákat.

Forrás: ©Börcsök Zoltán / Fertő-Hanság Nemzeti Park / FB

Az ízletes rizikéről van szó, ami a Magyar Mikológiai Társaság online szavazásán elnyerte a 2022-es év gombája címet. A szavazáson a bársonyos fapereszke, a vöröses nyálkásgomba és az ízletes rizike voltak versenyben, az utóbbi fajta 571 szavazattal nyerte meg a versenyt. De nem csak emiatt foglalkoznak vele most a gombarajongók, hanem azért is, mert idénye van. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán olvasható poszt szerint egy rendkívül kedvelt fajról van szó, aminek az íze és a megjelenése is különleges.

Kéttűs fenyők (erdei- és feketefenyő) alatt terem júniustól egészen decemberig, de inkább az ősszel bújnak elő példányai nagyobb tömegben. Közepes termetű gombának számít, a kalapja 4-12 cm átmérőjű. Fiatalon domború, gömbölyű, majd idővel kiterül, tölcséresedik, közepe fiatalon is enyhén bemélyed. Színe kifejezetten érdekes, narancssárgás és idővel zöldesen foltosodik, ami egy kicsit bizarrul néz ki, és ezt az érzést növeli az is, hogy a felülete nedvesen ragadós.

De ezek a tulajdonságok senkit ne tartsanak vissza attól, hogy a bevizsgált és gombaszakellenőr által jóváhagyott ízletes rizikét megkóstolja, mert az íze kellemes, édeskés, illata pedig gyengén gyümölcsös. Az ínyecek salátaként, pörkölként készítik el, de rakhatjuk omlettbe, készíthetjük hagymával pirítva is, egy finom szelet kovászos kenyérrel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek