A Metallica zenéjére érlelődött whisky után itt az úszó pince

Mielőtt valami nagyon bonyolult dologra gondolnánk, az alkoholos italok érlelése igazából elég egyszerű feladat: a lényeg, hogy megfelelő körülmények között tároljuk őket, és ne igyuk meg. Persze rengeteg módja van egy bor, egy konyak, vagy egy whisky érlelésének; a tartályos vagy tölgyfahordós érlelés a legelterjedtebb, de láthattunk már tenger mélyén érlelt borokat, különleges kézműves söröket tequila hordókban pihenni, whiskyt Metallica zenére érlelődni, vagy borokat egy kanadai zenei stúdióban ülepedni. 

Forrás: ©Barge 166 - The Floating Cellar by Maison Ferrand / Facebook.com

Arra azonban még nem igazán volt példa, hogy egy úszó pincét indítsanak útjára, egy speciálisan átalakított, 73 éves folyami bárka fedélzetén - olvasható a Foodandwine.com cikkében. A feladatra pedig nem más vállalkozott, mint a konyakok specialistája, Maison Ferrand, aki csapatával két évig dolgozott azon, hogy vízre tudják bocsátani a különleges bárkát.

A Barge 166 névre keresztelt hajó a Szajnán ringatózik majd, és Issy-les-Moulineaux-nál teszik vízre. A szakemberek az úszó pincéhez egy 1948-ban épített Freycinet bárkát alakítottak át, méghozzá úgy, hogy teljesen kiszerelték belőle a motort, teret adva így körülbelül 1500 darab 30 literes hordónak, amiben főleg Ferrand konyak és rum érlelődik majd. 

Az úszó pince érdekessége, hogy nem csak látványosságként, hanem "kísérleti hajóként" is funkcionál majd. Ferrand ugyanis követni szeretné a "dinamikus érlelés, nemesítés folyamatát, ami egy olyan régi érlelési folyamat, mint maga a hajózás, mégis kevesen kutatták a hatásait."

Elmondása szerint a bárka egy nagyon nyirkos és párás pince, ahol bizony nem lesz állandó a hőmérséklet; és ennek a tényezőnek a hatásait szeretnék vizsgálni az itt érlelődő italokon keresztül. A hajóra természetesen vendégeket is várnak majd, így biztosan leszenk kóstoló programok is, legalább is a törzsvendégek nagyon reménykednek benne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek