Zenére érlelődnek a sajtok Svájcban

Milyen hatással van a zene az érlelődő sajtokra? Van különbség a metál vagy pop zenét hallgató sajtok íze között? Ezkre a kérdésekre keresi a választ egy svájci kutató és sajtkészítő.

Hogy megkapja a kérdéseire a választ, a kutató összeállt a berni művészeti egyetemmel és 2018. szeptembere óta kísérletezik a sajtok és a különböző zenei műfajok kapcsolatával. Pontosabban azt vizsgálja, hogy milyen hatással lehet a zene a sajt érési folyamatára.

Forrás: tagesschau.de

A projekt ideje alatt, ősztől tavaszig különféle dallamokkal bombázzák a sajtokat. Egyes tejtermékek kőkemény technót kapnak, mások klasszikus zenét - a hatalmas ementáli sajtkorongok például Mozart Varázsfuvoláját "hallgatják" az érés hónapjai alatt - olvasható Tagesschau.de oldalán.

A sajtok a kísérletező sajtkészítő, Beat Wampfler saját sajtpincéjében érlelődnek, melyet még 1873-ban építettek. A sajt "besugárzó" építmény prototípusa is ott található. A sajtkorong egy fa sajttálon fekszik, alatta pedig egy klasszikus hagszóró kapott helyet. Mellettük találni a lemezjátszót és az aktuális vinyl lemezeket, a Blues Brothers-től a Vivaldiig.

A zenén érlelődött sajtokat 2019. március 14-én szakértő zsűri teszteli majd, és kiválasztja a győztest is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek