Készítsen kapszulakamrát, hogy kevesebb ételt dobjon a kukába!

Az ittaszezon.com csapata dolgozta ki a kapszulakamra elméletét, amelynek lényege, hogy a rendszertelen és átgondolatlan bevásárlások, majd az abból következő élelmiszerpazarlás helyett bemutasson egy fenntarthatóbb megoldást, a szezonális kamrát, ami a kapszulagardrób mintájára jött létre – derül ki a szerkesztőségünkbe érkezett közleményből.

Forrás: Filmbetrachter / Pixabay

Mert a járvány ideje alatti karanténhelyzetben elért 4%-os élelmiszerhulladék csökkenése ellenére, még mindig sokan vannak az impulzusvásárlók, akik hajlamosak összevásárolni izgalmasnak tűnő alapanyagokat, amik aztán évekig porosodnak a polcon. De sokan tartoznak abba a típusba is, akik kinyitnak egy sűrített paradicsom konzervet vagy egy tejszínes dobozt, elhasználják a felét, a másikról pedig elfeledkeznek, vagy egyszerűen csak nincs kedvük felhasználni. És vannak olyanok, akik nem bíbelődnek az alapanyagok bespájzolásával, inkább minden egyes főzés előtt boltba mennek.

Velük szemben az előrelátók még mindig kevesen vannak. Ők azok, akik átgondoltan, több mindenből egy nagyobb mennyiséget vásárolnak, hogy aztán hónapokig abból főzzenek. Az ittaszezon.hu csapata azonban pont ebbe az irányba szeretné terelni az embereket. A magyarázatuk szerint a kapszulakamra lényegében olyan alapvető élelmiszerek és alapanyagok összessége, amelyeket gyakran, szívesen használunk, és tetszőlegesen kombinálhatók egymással.

Egy így összeállított kamra segítségével csökkenthetők a kiadások, csökken az élelmiszerpazarlás, miközben időt és energiát spórolunk a bevásárlás, főzés során.

A kapszulakamra segíthet abban, hogy okos tervezéssel és a maradékok felhasználásával jóval kevesebb készétel kerüljön a szemétbe. Ráadásul rengeteg időt és energiát tudunk megspórolni magunknak, ha előre megtervezzük például a heti menüt és arra vásárolunk be, nem pedig naponta ötletelünk és intézzük a beszerzést – idézi a közlemény Répássy Zsuzsannát, az ittaszezon.com egyik alapítóját.

Útmutató a pazarlásmentes kamrához

A csapat szakemberei össze is állítottak egy 5 lépéses útmutatót, ami segít, hogy kialakíthassuk a saját, szezonális kapszulakamránkat. A letölthető ebook hírlevél feliratkozással érhető el, amelyben részletesen leírják, melyek azok a lépések, amikkel fenntarthatóvá és stresszmentessé tehetjük a kamránkat. Mi már le is töltöttük, a hétvégén pedig bele is vágunk az első nagy kamrakihívásba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek