A Vörösmarty térről a Budavári Palotába - 30 éves a Budapesti Borfesztivál

Hazánk egyik legismertebb borfesztiválja is kicsiben kezdte. 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, de akkor még a Vörösmarty téren, és a kíváncsiskodók is épphogy lézengtek a standok között. A szevezők visszaemlékezései szerint az érdeklődő borfogyasztók és a standok mögött álló borászok félénken mosolyogtak egymásra a kezdeti időkben. Igazából még senki sem tudta, hogyan kéne hozzá állni az eseményhez. 

Forrás: Borfesztivál / Szigetváry Zsolt

De aztán teltek az évek, és egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt. Így az éttermekben a vacsora asztalok mellett, a borbárokban és a borfesztiválokon is elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel, milyen hőmérsékleten bontunk; és hogyan ejtjük helyesen a kapcsolódó francia kifejezéseket. Számtalan élményből állt össze, mit is jelent a borkultúra.

A Borfesztivál pedig szépen lassan együtt változott a borokkal, amik évről-évre érkeztek a fesztiválra. Az elmúlt harminc évben a szerény körülményeket pazar környezet, az óvatosan alakuló kapcsolatokat pedig mély barátságok váltották fel. A Borfesztivál ma már olyan, mint a Gourmet Fesztivál szokott lenni, a törzsvendégek akkor is mennek, ha perzselő kánikula van, és nem maradnak otthon akkor sem, ha gumicsizmában, a faház oldalához simulva lehet csak borozgatni és beszélgetni.

A rendezvénynek minden évben van egy kiemelt vendége. Idén, a szeptember 23-tól 26-ig tartó fesztiválon Somló áll majd a középpontban.

Az érdeklődők a Somlói összefogás standjánál megtudhatják, milyen a „somlóiság" ízvilága, milyenek azok a borok, melyek egy vulkanikus, ásványos, tűzköves területről érkeznek, amik balatoniak is, de mégsem. A standnál 12 somlói pincészet legjobb borai közül válogathat majd.

Forrás: Borfesztivál / Szigetváry Zsolt

Kulturális programokra is számíthatunk a négy nap alatt. Két színpad is lesz, ahol minden nap más- más zenei stílus mutatkozik be. Első nap többek között fellép, a Burján Orsi Kvintett és a Jónás Vera Experiment, velük párhuzamosan az MVM színpadon a Helka Banda és O'Sullivan lesz hallható. Az est fénypontja a Csík Zenekar koncertje lesz, akik visszatérő fellépőként két vendéget is hoznak magukkal. Az LGT gitárosa, Karácsony János „James" közreműködésével az est során számos legendás LGT sláger csendül fel, de hallhatjuk a hamisítatlan vidéki sanzon „Csíkosított" verzióját is Mező Misi előadásában.

Pénteken a Nagyszínpadon az Ötödik évszak és a Cimbaliband, míg a másik helyszínen a Pengetős trió, a Nosnach és Szeder fogja megadni a borozáshoz kellemes hangulatot. Az esti sztárfellépő Szabó Balázs Bandája lesz.

Szombaton a Magyar Jazz Napja alkalmából egy különleges koncertsorozatot hallgathatnak végig a látogatók. Ocsovay Damján trió, Demeter/Zsoldos Quintet, Borbély Balkan Jazz Projekt, a Modern Art Orchestra, és a nap zárásaként a Balázs Elemér Group fellépését élvezhetjük a Nagyszínpadon. Az MVM színpadon Bangó Adrienne - Egri János duó és a Magyar Jazz Szövetség Combó versenyének győztese lesz még hallható.

A népzenéé lesz a főszerepForrás: Borfesztivál / Szigetváry Zsolt

A vasárnap idén is a népzenéé lesz a főszerep, többek közt fellép a Sarjú Banda, Balogh Melinda, a Poklade, a Dalinda, a Borbély Mihály - Batyu duó és a Babra. A Pódium színpadon csütörtök, péntek és szombat esténként a Jazzy Rádió lemezlovasai, Jazzkovács László és Andrew J kínálnak jazzy-funky-soul zenéket a nap méltó lezárásához.

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 4990 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2021-es VinAgora érmes pontszámot elért boraiból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek