Szekszárdi pincészetek és pálinkafőzdék tárják ki kapuikat ezen a különleges hétvégén

A Szekszárdi borvidék borászai nyitott pinceajtókkal, szekszárdi borokkal és finom falatokkal várják az érdeklődőket szeptember 16. és 19. között a Szüreti Nyitott Pincéken. Szeptember harmadik hétvégéjén 27 pincészet és 1 pálinkafőzde fogadja majd a vendégeket.

IllusztrációForrás: Szekszárdi Borvidék / Facebook.com

A történelmi borvidék Tolna megyében található, és ott terül el, ahol a Szekszárdi dombság és a Sárköz találkozik. Az a terület amely alkalmas a szőlőtermesztésre, körülbelül 6000 hektár. Szekszárd városa  mellett 14 település tartozik a borvidékhez, itt a szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig visszanyúlnak.

A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagytestű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A vidék legismertebb borfajtái a nemes házasítás alapján születő szekszárdi bikavér, a szekszárdi kadarka, melynek borszőlője az egyik legnagyobb kihívást jelentő szőlőfajta a borászok számára, a kékfrankos, ami Magyarországon és Szekszárdon is a legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajta.

Bár a Szekszárdi borvidék klimatikus viszonyai elsősorban a vörösboroknak kedveznek, azért ezen a vidéken is ihantunk könnyed fehérborokat, illetve rozék és sillerek színesítik a portfóliót - írják a Szekszardibor.com oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek