Újabb bizarr kísérlet: a műhús után jön a kacsamentes máj?

Egy párizsi start-up cég úgy döntött, hogy a műhús megjelenése és kikísérletezése után megpróbálkozik egy újabb "lehetetlennel" és kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban. Elkerülve ezzel az állatvédők heves tiltakozásait a szárnyasok állatkínzó tömése miatt, aminek a végeredménye a hízott kacsamáj, vagyis a méregdrága foie gras. 

A fotó illusztrációForrás: Shutterstock.com / Artit Wongpradu

A Gourmey nevű cég alapítóinak egyike elmondta, hogy a céljuk az, hogy bebizonyítsák, a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerhúsokra, hanem magas minőségű gasztronómiai termékeket is elő lehet vele állítani, 

A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől, hogy tökéletesítsék a terméküket - olvasható a Phys.org oldalán. A cikkben írnak a libamáj forgalmazásának évekkel ezelőtti betiltásáról is, melyhez elengedhetetlen a kacsák tömése. Először Kalifornia államban vezették be a törvényt, majd Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, a libamáj árusításának tilalmát pedig mérlegelik. A legfrissebb hírek szerint New Yorkban hasonló lépésére készülnek, és az Európai Parlament is javaslatot tett a libák, kacsák tömésének tilalmára még júniusban.

A cég molekuláris biológusa szerint, a labor-máj állagát tekintve már 90 százalékos a fejlesztésük, és ezt egy teszttel is bizonyítani tudja. Karácsonykor felszolgálta ugyanis a családjának pirítóson, együtt a hagyományos libamájjal, de nem tudták mit esznek. Néhányan egyáltalán nem vették észre a különbséget, és rajongtak a falatkákért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek