Megfejtették a pultok egyik legkülönösebb zöldségének titkát

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a pagodakarfiol, más néven a romanesco brokkoli jellegzetes formája mögött rejlő titkot: a növény azért lesz ilyen, mert a rügyeiből nem fejlődnek virágok. Ehelyett a rügyek szárakká változnak, amelyek sikertelenül próbálnak virágot hozni - olvasható a Sciencenews.org oldalán.

A matematikusok is imádják, és nem csak az íze miattForrás: Shutterstock.com / sweet marshmallow

A romanesco brokkoli fraktálnak is nevezett, látványosan ismétlődő részei olyan struktúrák, melyekben az egyes részek hasonlítanak az egészre. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.

Ahogy a kutatók kifejtették, ennél a növénynél is virágok lennének a bimbókból, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről. Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara - fogalmazta meg a pagodakarfiol titkának felfedésén dolgozó kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.

Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek