Új, interaktív térképen láthatja Európa szezongyümölcseit és -zöldségeit

Az Európai Élelmiszerinformációs Tanács (EUFIC) interaktív térképet készített, melyen az egyes európai országok szezonális gyümölcs- és zöldségféléi láthatók. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2021-et a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Évének jelölte ki, és ezzel összefüggésben született az új térkép is, mely pontos és tudományos alapú információkat szolgáltat a fogyasztóknak az egészséges és fenntarthatóbb választásokhoz - derül ki a eufic.org oldaláról.

Forrás: Free-Photos/pixabay.com

Az eszköz több mint 200 szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, 24 országot fed le, és magában foglalja a hat európai éghajlati régiót. Először angol, majd francia, német, olasz és spanyol nyelven is elérhető lesz a térkép, a felhasználók országonként, évszakonként és hónaponként is szűrhetnek rajta. 

"Európában nagyon gazdag az élelmiszer-választék egész évben, de a kínálat gyakran eltávolítja az embert a termékek eredetétől. Büszkék vagyunk arra, hogy elindítottuk ezt az innovatív térképet a helyi és szezonális gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítésének érdekében "- mondta Laura Fernández Celemín, az EUFIC főigazgatója. Az ajánlások szerint napi minimum 400 gramm vagy öt adag gyümölcsöt és zöldség fogyasztása jótékony hatással van az egészségre.

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) nemrégiben végzett felmérése szerint a fogyasztók kétharmada nyitott arra, hogy étkezési szokásait környezetbarátabbra változtassa, sokan szeretnének kevesebb ételt pazarolni, több szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolni, és több növényi alapú ételt fogyasztani. 

A szezonális és helyi gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mind az egészségre, mind a környezetre jótékony hatással van. A helyi ételek frissebbek és táplálóbbak, mert a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok nagy része a szedéstől számított 24 órán belül elveszik. Ezenkívül számos tanulmány bizonyítja, hogy ezzel csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek