Levessé olvadó aranyóra és borjúfejű teknős is látható ezen a tárlaton

A kísérleti ételeiről és molekuláris konyhájáról ismert Heston Blumenthal hamis teknőslevese is kiállítási tárgyként jelenik meg a londoni Victoria és Albert (V&A) Múzeum legújabb kiállításán, mely május 22-én nyitott és december 31-ig tekinthető meg. A tárlat ami az Alíz Csodaországban című történet eredetét, adaptációit és újragondolásait gyűjtötte egy tető alá, 158 évnyi "őrült" örökséget igyekszik bemutatni.

Az angol címén Alice: Curiouser And Curiouser kiállítás egyik része azt vizsgálja és mutatja be, hogy miként jött létre, és az eredeti történet melyik része inspirálta Blumenthal híres hamis teknősleves receptjét. A séf ezt az ételt, melynek alapja, ahogy a neve is mondja, nem teknős, hanem borjú, egy különleges vacsoraest, a Heston Viktoriánus Vacsorája ideje alatt szolgálta fel először 2010-ben.

Ahogy a videóban is elhangzik, a Viktoriánus korban a teknősleves igen pazar és kedvelt fogásnak számított a gazdagok körében, olyannyira, hogy a teknősök szépen lassan kezdtek eltűnni az országból. Lewis Carroll könyvében ennek a pusztításnak állít emléket azzal a lénnyel, ami egy borjúfejű és -patájú állat, egy teknős páncéljába zárva, úszó mellső lábakkal.

Az étel érdekessége még, hogy a levesbetétként szolgáló ál-teknőstojás, amin mini gombák nőnek, fehérrépa-pépből és -gélből készül, a consommé, vagyis a levesalap pedig aranyfüsttel beborított zsebóra formályában érkezik egy teáscsészében, amire egy teáskannából forróvizet önt a pincér. Az óra feloldódik, és az ehető arannyal együtt a leveses tányérba kerül - olvasható a Foodandwine.com cikkében.

A kiállítás Reimagining Alice (Alíz újragondolása) részében egy életnagyságú Bolond Kalapos teapartit járhatunk körbe, megnézhetjük a filmet, ami Blumenthal levesének tudományos elkészítési folyamatairól szól, és a kész étel 3D-s változatát is megcsodálhatjuk. De a kiállított tárgyak között lesz egy napló is, amiben a leves kísérleti mozzanatait jegyezték fel, Carrollhoz méltó grafikával. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek