Barackos, zserbós és szedres torták kerültek a legjobb cukormentes döntősök közé

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőseiről és nyerteseiről minden évben szívesen írunk, mivel különlegesebbnél különlegesebb ízek és alapanyagok jelennek meg a cukrászok palettáján. Idén sem volt ez másként.

Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, TápiószecsőForrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A budapesti Zila Kávéházban megrendezett első zsűrizésen, amit hagyományosan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezett, olyan alkotóelemek kerültek előtérbe, mint a kuszkusz, a kardamom, a tonkabab, a köles, a tápiókagyöngy és az édesburgonya.

Szedresem - AMI Süti, MonorForrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon János, leginkább "a kreatív megoldások és a harmonikus ízek együttes meglétét értékelték a döntősök kiválasztásakor" – olvasható a sajtóközleményben. Végül pedig a málna, szeder, zserbó és barack ízű tortákat juttatták tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, NagykőrösForrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A keddi elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester, zsűrielnökként segített kiválasztani a 2021-es év legjobbjait. A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt.

Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, SzegedForrás: egycseppfigyelem.hu / Press

Amint mondták, az egész verseny lényege, hogy olyan tortákat találjanak és díjazzanak, melyek beilleszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe, és bátran fogyaszthassák őket a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, SzegedForrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A Magyarország Tortája versenyen szintén a legjobb öt torta jutott tovább, valamint annak alkategóriájaként az „Egy a Természettel" döntőseit is kiválasztották. A két verseny, egy nap eltéréssel, de párhuzamosan fut idén, és a júniusi döntőben választják ki az idei nyerteseket.

A Magyarország Tortája versenyben idén az eper, a szeder, a mák és a kávé fordult elő legtöbbször, mint alapíz. És a magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl is több versenytortában szerepet kapott. Azoknál a cukrászoknál pedig, akik zöldségekkel is szeretnek kísérletezni, megjelent a rebarbara, a cékla és a paprika is. Az "Egy a Természettel" versenyben pedig fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró és bodza – írták a Cukraszat.net oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek