A Boldogasszony csipkéje lett az ország tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre – olvasható a szervezet weboldalán

Forrás: Mark Mervai Photography / I ♥ Dunaföldvár Facebook

Így 2019 Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje" lett, melyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert alkotott meg, aki tavaly bronzérmet nyert a versenyen. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta, és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

Forrás: Mark Mervai Photography / I ♥ Dunaföldvár Facebook

A torta minden rétegében megtalálható a málna, tortánként összesen több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítették.

Tóth Norbert és Gyuris LászlóForrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete / Facebook

Ugyanakkor Nyolcadik alkalommal választották meg a Magyarország Cukormentes Tortáját . A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei győztes a „Kicsi Gesztenye" lett, melyet a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készített.

Forrás: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. 

A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye" a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet. 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. 

Forrás: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek