Itt kiszámíthatja, mekkora karbonlábnyommal jár az ebédje

Az elfogyasztott ételek az egyéni szénlábnyomunk jelentős részét teszik ki. Az étkezés, attól függően, hogy hol lakik az ember és mi mindent eszik, a háztartás üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért lehet felelős. A teljes élelmiszer-rendszer - amely magában foglalja az előállítást, a csomagolást, a szállítást és hulladékgazdálkodást is - az ember általi kibocsátás 21-37%-át teszi ki, 2050-re pedig ez a szám az 50%-ot is elérheti.

Forrás: RitaE/pixabay.com

Az egyik probléma az, hogy nem tudjuk megítélni, mely élelmiszerek mekkora hatással vannak a bolygó egészére. Az élelmiszerek címkéjén a tápértékadatoktól eltérően a fenntarthatóságról nem olvashatunk információkat. Ezért a BBC Future a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatóival megalkotta Foodprint kalkulátorát, amivel adott élelmiszerek karbonlábnyomát nézhetjük meg az alapján, hogy milyen gyakran fogyasztjuk őket.

A felhasznált adatok a világ különböző részeiről származó adatok átlagán alapulnak, de ettől még területenként eltérő az, hogy mennyi vizet és műtrágyát használnak például az egyes termékek előállításánál, ami hatással van a széndioxid-kibocsátásra is. A kalkulátorral kapott információk mégis irányadóak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek