Újabb bor oltalom alatt álló eredetmegjelölését hagyták jóvá

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába - adja hírül az MTI.

Forrás: congerdesign/pixabay.com

Az oltalom a Duna-Tisza közén fekvő település térségében termelt borokra vonatkozik. Kisebb földrajzi egység megjelöléseként dűlőnevek - Csábor, Szarvaskút-dűlő, Kútágas-dűlő - is feltüntethetők. A dűlő megjelölés azonban csak abban az esetben alkalmazható, ha a bor 100 százalékban a dűlőből származó szőlőből készült. A soltvadkerti bor aranysárga színű, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú, telt olajos textúrával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű.

Eddig 1174 oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor szerepelt az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban, ezekhez csatlakozik most a soltvadkerti.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő. Az OEM-ként bejegyzett nevek azok, amelyek a legszorosabban kapcsolódnak a termék előállítási helyéhez.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek