Új horvát termék kapott uniós oltalmat

A Horvátország déli részén található Pelješac-félsziget Mali Ston-öble osztrigáiról híres, melyek mostmár földrajzi védettséget is élveznek. A „Malostonska Kamenica" osztriga megkapta az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölését és földrajzi jelzését - adja hírül a croatiaweek.com.

Mali Ston-i osztrigaForrás: Wimonmat Sapthanadon/shutterstock.com

A Mali Ston-öbölben tenyésztett osztrigát már 1936-ban Londonban, a General Trades Nemzetközi Kiállításon Grand Prix-jelvénnyel és aranyéremmel tüntették ki.

Horvátországban immár 28 mezőgazdasági és élelmiszeripari termék áll uniós oltalom alatt, például a pagi juhsajt, juh és só, az őshonos göndör szőrű likai juhfajta, a dalmát sonka, a Cres-ről, Krk-ről, Soltáról és Korčuláról származó olívaolaj, a neretvai mandarin, a hamuban sült zöldséges óriáslepény (Poljički soparnik), az ogulini savanyú káposzta, a horvát baranyai kulen, vagyis szlavón kolbász, a varazdini káposzta, a szlavóniai méz, a muraközi, tradicionális módszerrel tartósított „meso 'z tiblice" sertéssonka, a zagorjei pulyka, a likai burgonya, a Bracki varenik mustszósz, a bjelovári kvargl sajt és a varasdi köményes stangli (klipić).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek