Ilyen a koreai kimchi lepény, a magyar kamra hozzávalóival

Akik szeretik a koreai ételeket, és nem csak étterembe járnak, de otthon is megfőzik a csípős, umami ízben igen gazdag fogásokat, azok biztos tartanak a hűtőben, vagy bontatlan csomagolásban a polcon kimchit, vagyis erjesztett, csípős kínai kelt. Viszont az is biztos, hogy a kimchinek nehéz ellenállni, így gyorsan hiánycikké válhat. A lezárások miatt pedig most nem olyan egyszerű leugrani a sarki koreai élelmiszerboltba egy csomagért.

Ropogós kimchijjeon, amit savanyú káposztával is elkészíthetünk - IllusztrációForrás: Shutterstock.com

Ha ez történne, de még így is vágynánk arra a laktató és egyszerűen elkészíthető ételre, mint amilyen a kimchi lepény (koreaiul kimchijjeon), akkor van egy áthidaló tippünk. A Derstandard.at oldalán találtunk rá a receptre, amit kedvünk szerint magyarosíthatunk, vagy osztrákosíthatunk, a végeredmény így is úgy is, egy finom, salátával és rizzsel, vagy akár magában is tálalható káposzta lepény lesz.

Ez esetben a kimchit pedig nem mással helyettesítjük, mint savanyú káposztával. Ezt azért még mindig könnyebb beszerezni, mint a paprikapasztában hónapokig erjesztett kínai kelt. Nem tagadjuk, egy kicsit más íze lesz a lepénykénknek, mintha eredeti koreai recept szerint készítenénk, de így is kapunk egy ropogós, zamatos, csípős, édes és savanykás finomságot, amit percek alatt elkészíthetünk.

A káposzta lepényhez szükséges hozzávalók a következők:

2 maroknyi savanyú káposzta
2 szál újhagyma zöldjével együtt
csípős darált paprika vagy koreai csípős paprikapehely
halszósz
cukor
liszt
víz

Elkészítés:

Egy nagy, vagy több kicsi lepénykéhez, két személyre szükségünk lesz két maréknyi káposztára – átmosva és kinyomkodva, egy kicsit összedarabolva –, valamint két szál újhagymára nagyobb darabokra vágva. A hozzávalókat tegyük egy tálba, öntsünk rájuk két teáskanál halszószt (ez visszaadja a sósságát az ételnek), ugyanennyi savanyú káposzta levet, egy kis cukrot és ízlés szerint a csípős paprikát, vagy paprikapelyhet. De ha van otthon koreai paprikapaszta, az is tökéletesen megfelel.

Alaposan keverjük össze a káposztás hozzávalókat, majd szitáljunk hozzá egy pohár lisztet (0,33 l) és egy pohár vizet (ezt érdemes kis adagokban hozzá adni) addig keverjük, amíg egy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb masszát kapunk.

Ahányféle "töltelékre" vágyunk, annyiféle jjeon létezik - nézzék meg a galériát isForrás: Shutterstock.com

Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőbe öntsünk olajat (körülbelül annyit, hogy a serpenyő teljes alját befedje) hevítsük fel, majd kanalazzuk bele a káposztás masszát, ami egy ujjnyi vastag lepény legyen. Hagyjuk, hogy az alja ropogósra süljön, úgy 5-6 percig, és ha már az oldala is kezd sülni, óvatosan fordítsuk meg. A másik oldalnak 3-4 perc kell már csak.

Frissen, forrón tálaljuk rizzsel és salátával, vagy magában egy kis szójaszószos mártogatóval. Ha nem akarunk egy nagy lepényt készíteni, kicsi lepényeket is süthetünk; a massza pedig lefedve másnapig eláll a hűtőben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek