Nem kérdés, hogy mivel ünneplik ma a tequila napját a szülőhazájában

Július 24. a nemzeti tequila nap Mexikóban, és bár jelenleg nem tudjuk meglátogatni Jalisco szövetségi államában lévő Tequila nevű kisvárost – ahonnan hódító útjára indult a világot bejáró ital,– azért otthon keverhetünk egy finom tequila-koktélt, és álmodozhatunk a következő utazásról.

Egy jól behűtött margerita tequila hamar gazdára találna a világ bármely pontjánForrás: Alfonso Charles/Pixabay

A kék agavéból készült tequilát évszázadok óta készítik és élvezik Mexikóban, és az elmúlt két évtizedben egyre népszerűbbé vált az Egyesült Államokban is. Olyannyira, hogy az Amerikai Alkoholpárlat Tanács (Distilled Spirits Council of the United States) szerint valójában az amerikaiak nem tudnak eleget szerezni Mexikó nemzeti italából – írja a Travel and Leisure.

2002 óta  még népszerűbb itallá vált az Egyesült Államokban: az utóbbi 18 évben az importált mennyiség 180 százalékkal megnőtt.

Háromféle népszerű tequila típus létezik: a tiszta, átlátszó blanco, a 2–12 hónapos korú, általában aranyszínű reposado, valamint az egy-három éves korú añejo. Van még egy extra añejo, amely három évnél öregebb, és a joven tequila, amely általában különféle típusú tequilákat vagy aromákat egyesít, amiből arany színét nyeri.

A tequiláknak nagy sikere van a sztárok körében is, Dwayne „The Rock" Johnson még újoncoként próbálkozik a tequila piacon az által alapított Teremana Tequilával és a Michael Jordan négy másik NBA csapattagja pedig a Cincoro Tequila tulajdonosai.

Természetesen olyan koktélok is léteznek, amelyek már több száz éven át megteremtették a tequila-kultuszt, köztük a Hapciénál Corralejo is. Ray Ramos, a Hacienda Corralejo igazgatója szerint: "A tequila Mexikó egyik legnagyobb kincse, kulturálisan, és azon túl is. A helyi közösségünk közel 250 éve őrzi, finomítja és fejleszti a Hacienda Corralejo desztillációs módszereit, amely a hagyományos tequilának nevezhető."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek