Villámdiéta az esküvő előtt, létezik? Dietetikus válaszol

A nyár a nagy alakreform időszaka, amikor sokan rádöbbenek, hogy eddig a ruha ápolt és eltakart, de most kiderül, ki mennyit hízott a lezárások alatt. Sor kerül az eddig elmaradt esküvőkre is, és a mennyasszonyok is könnyen pánikba eshetnek, ha közeleg a nagy nap. Ez a két együttható aztán felturbózza a vadabbnál vadabb diéták iránti érdeklődést. Dietetikusunk azonban óva int ezektől a villámdiétáktól.

Azoknak, akik még hisznek a gyors, fájdalom- és lemondásmentes egészséges, tartós hatású villámdiétákban, van egy rossz hírem: ilyen nincs, sajnos. Így ezzel a gyors spoilerrel meg is kímélem őket attól, hogy csalódjanak, ha itt még nem kattintottak volna el. Ugyanakkor valljuk be, azért kicsit mind szeretnénk hinni abban, hogy létezik olyan módszer, amivel a hónapok, évek alatt felszaladt kilók leolvadnak, és úgy feszítünk, mint a modellek az esküvői magazinok fotóin.

Álom, álom, édes álom...

Nem könnyű a téma, mivel érzelmileg igen érzékeny terület, és talán az egyetlen, amikor még a legszigorúbb dietetikus is egy kicsit együttérzően félrenéz, ha ilyenkor vetünk be valami olyan diétás trükköt, amitől amúgy rögtön dobna egy hátast, joggal. Persze a legjobb az lenne, ha mindenki az élete kiemelt napján érzett boldogsága és saját egészsége érdekében inkább szakember segítségét kérné, aki aztán egészségi állapotához, életmódjához és pénztárcához mérten segítené őt a megfelelő mértékű és ütemű fogyásban.

Hogy erre már nincs idő?

Bár a legtöbb esküvőre a szervezés és az előkészületek miatt általában nem a lánykéréstől számított egy-két hónapon belül kerül sor (az anyakönyvvezetőhöz 30 nappal előtte be kell jelentkezni, szóval ez a minimum időkeret), mégis előfordulhat, hogy az ideges és feszült menyasszony az utolsó pillanatban kap észbe, hogy szeretne egy kicsit (vagy nagyon) vékonyabb, formásabb, feszesebb lenni az álomszép ruhában. Hiúság, asszony a neved!

Ezzel nincs is semmi gond, teljesen egyértelmű, hogy minden nő szeretne jól kinézni, nemcsak a retusált fényképeken, hanem élőben is a saját esküvőjén (meg persze a barátnőékén is, de az most más téma). Már maga a boldogság és a szerelem is megszépít, de azért legyünk ennél egy kicsit földhöz ragadtabbak, és fogadjuk el, hogy az „araparába" a tetszeni vágyás is beletartozik (önmagának és a leendő férjének elsősorban), és ezért sokan szinte bármit megtennének. Itt kezdődnek a bajok.

Forrás: Rob Marmion / Shutterstock

Jól válasszunk ruhát!

Sok diétás kínlódást megelőzhetünk azzal, ha kellően önkritikusak és józanak vagyunk ruhaválasztáskor. Hiába tetszik mondjuk a sellőfazon, ha abban még a legvékonyabb nő is könnyen úgy fest, mintha hasra hízott volna, vagy már áldott állapotban lenne, mert ilyen szempontból a ruha „előnytelenül" adja vissza még a leglaposabb hasat is (és ebben a ruhában fogunk még enni is, tehát a helyzet csak fokozódhat), ami alaptalan pletykákra adna csak okot. Ha kismamaként megyünk férjhez, azt amúgy is öröm hangsúlyozni, de ha túl korai lenne még az öröm, akkor jobb nem egy szűk ruhába bújni.

Az alkatunknak legmegfelelőbb fazon és anyag kiválasztásában segíthetnek az erre szakosodott eladók a ruhakölcsönzőben, az anyukánk, barátnőink, de fontos az őszinte és elfogulatlan vélemény. Mert egy jó ruha ápol és eltakar, kiemeli az előnyös oldalunkat, és diszkréten elfedi az esetleges hurkákat, nem kívánt domborulatokat (már, ha ez valós és nem testképzavar vagy külső elvárásból eredő frusztráció). Ezzel sokkal nagyobb eredményt érünk el, mint egy villámdiétával, de most essék arról is szó!

Ne koplaljunk!

Néhány héttel az esküvő előtt nagy valószínűséggel már nem fogunk ruhaméreteket fogyni. Ez nem is lenne minden szempontból előnyös, mivel kérdés, hogy a varrónőnk éppen ráér-e, amikor kiderül, hogy itt-ott be kellene venni a már eleve ránk szabott ruhakölteményből. A másik szempont pedig az, hogy nagy eséllyel egy gyors és drasztikus fogyással az energiánk és erőnlétünk is megcsappan, és ha hetekig csak koplaltunk, akkor lehet, hogy pont a nagy nap előtt betegszünk meg, vagy nem bírjuk szuflával a várva várt eseményt, és túl hamar kidőlünk a táncparketten.

Éppen ezért csak ésszel szabad belemenni egy amolyan esküvő előtti villámdiétába, így koplalni sem javasolt. Többet veszítünk vele, mint amennyit ér az a néhány kiló mínusz, ami amúgy is valószínűleg csak víz, izom és nem zsír, amitől inkább szabadultunk volna. A gyógyszeres hashajtás, vízhajtás is kissé önbecsapás, mert bár okozhat némi vizuális javulást, ha túlzásba visszük, akkor enerváltak, dekoncentráltak is lehetünk, nem beszélve arról, hogy esetleg az arcunkat is megviseli az anyagcserénk külső befolyással elért „felgyorsítása". Inkább növeljük kicsit a napi vízfogyasztásunkat!

Ha pedig mindenképpen valami plusz hatást szeretnénk elérni, még hetekkel korábban, ne közvetlenül a nagy nap előtt, kipróbálhatunk egy megbízható összetételű, vízhajtó hatású gyógyteakeveréket, de ne most kísérletezzünk a lapos hasat ígérő csodakapszulákkal! Ahogyan az is fontos, hogy ha lehet, az esküvő hetében már ne együnk, igyunk olyat, amit előtte még sosem, elkerülve az esetleges, nem várt allergiás vagy túlérzékenységi reakciókat!

Cukorstop

A nagy fogyás helyett előnyösebb inkább arra koncentrálni, hogy ne hízzunk a ceremóniáig. Ez könnyen előfordulhatna akkor, ha a szervezés közben idegeskedve össze-vissza eszegetnénk mindent, ami elénk kerül, és az álmatlan vagy átvirrasztott éjszakák miatti alváshiányt cukorban gazdag nassolnivalókkal kompenzálnánk. Márpedig ezek a szinte észrevétlen falatok idővel összeadódnak. Ne vásároljunk olyan csemegéket otthonra, vagy ne tartsunk elérhető helyen a munkahelyen, autóban, amikről tudjuk, hogy frusztráltan nem állnánk meg, hogy ne együk, ne kóstoljuk meg!

Minimalizáljuk a heti édességek mennyiségét, gyakoriságát heti 1-2 alkalomra. Nem tilos tehát a cukor, mert akkor meg folyton azon járna az eszünk, és ne is stresszeljük magunkat miatta feleslegesen, mert lesz más, amin úgyis fogunk. Ebbe a heti mennyiségbe a gyümölcsjoghurt, müzliszelet, túrórudi és keksz is beleszámít, nem csak a cukrászdai csemegék.

Hagyjuk el a cukorral, mézzel édesített italokat, és lehetőleg sima vízzel oltsuk a szomjunkat, az egyéb
italokat pedig édesítés nélkül fogyasszuk (végső esetben, ha az édes íz nagyon hiányzik, a természetes eredetű, nem energiatartalmú édesítőszerek még szóba jöhetnek)!

Forrás: aastock / Shutterstock

Nem kell elhagyni azért minden szénhidrátot!

Könnyű lenne abba a csapdába esni, hogy megpróbáljuk teljesen kiiktatni a „szénhidrátokat" az étrendből. Ne tegyük! Egyrészt nem minden szénhidrátforrás „rossz" (bár ez a kijelentés ma nem mindenhol számít túl trendinek), másrészt a drasztikus szénhidrátmegvonás igazi házisárkányt csinál belőlünk a (negatív irányba) hullámzó vércukorszint és a szénhidrátéhség miatt, így a kedves vőlegény kétszer is meggondolja, vajon tényleg jó ötlet-e a nősülés. Komolyra fordítva a szót: inkább a felesleges mennyiséget csökkentsük és a megfelelő minőség irányába menjünk el!

Nem kell teljesen elhagyni a kenyeret, tésztát, rizst és egyéb gabonákat, inkább válasszuk ezeknek a nem finomított, teljes kiőrlésű (barna) változatát, mivel ezekből kisebb adag is kellően laktat.

Jó ötlet lehet salátát vacsorázni (hallal, sovány sajttal, sovány hússal vagy főtt tojással felturbózva), de mellé 1-2 kis szelet kenyér még belefér, nem kell éhesen aludni menni (bár azért egy kiadós saláta is tud laktató lenni, de ez az érzés hamar elmúlik). Az édes péksütiket persze most bátran mellőzhetjük, mert nem létfontosságúak, inkább desszertnek számítanak.

A zsírral bánjunk csínyján!

Amire nagyobb figyelmet érdemes szentelni, az az egyes alapanyagok, élelmiszerek, ételek zsírtartalma. Mivel a zsír egységnyi mennyiségben közel dupla annyi energiát tartalmaz, mint a fehérje és a szénhidrát, könnyű lenne a nagy low-carb lázban égve túlzásba vinni a zsírokat, olajokat (egy kis majonéz itt, zsíros sajt/tejföl ott).

De a túlzottan zsírszegény diéta is feszültté tehet. A növényi olajokban, olajos magvakban, tengeri halakban található ómega-3 zsírsavak például sokat tesznek az idegrendszerünkért is, mintegy kipárnázzák az idegsejteket. Ha ezeket heti rendszerességgel (a magvakat azért mértékkel) fogyasztjuk, akkor a lelki békénket is óvjuk, ami a naptárra tekintve néha igencsak ingataggá válhat. Mert hát tudjuk, hogy az esküvőszervezés sem a stresszmentességről híres.

Puffasztó ételek kerülése

Nagyjából az esküvőt megelőző héten már célszerű kerülni a puffasztó ételeket, hogy szebben mutasson a ruha, és a közérzetünk is jobb legyen. Ha tudjuk magunkról, hogy például tejcukor-érzékenységünk van, extrán figyeljünk oda az összetevőkre, hogy véletlenül se együnk, igyunk a szervezetünk toleranciahatáránál több laktózt egyszerre. Ilyenkor nem árt, ha van nálunk laktáz enzimet tartalmazó rágótabletta vész esetére.

A bab, lencse, csicseriborsó, szója remek fehérje-, szénhidrát-, és rost forrásai az étrendünknek, de puffasztó hatásuk miatt (még a leggondosabb elő-, elkészítés esetén is) inkább ne ezekkel pakoljuk meg a tányérunkat! Vagy csak akkor, ha máskor már meggyőződtünk róla, hogy nem okoz lufihatást, mert rendszeresen fogyasztjuk ezeket és az emésztőrendszerünk hozzászokott a hüvelyesekhez.

A szénsavas italokat is kerüljük a nagy nap előtt és aznap, mivel ezek is puffaszthatnak, ahogy az is, ha csak röviddel az esküvő előtt jöttünk rá, hogy addig rosthiányosan ettünk és illene több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát enni. Ez amúgy egy hasznos elhatározás, de a drasztikusan megnövelt rostmennyiség nem várt hatásokkal is járhat. Jobb, ha fokozatosan kezdjük csak növelni az adagjukat.

Bármennyire is odafigyeltünk, az esküvői vészkészletbe a pótharisnya, ragtapasz, rágó, zsebkendő, nedves törlőkendő, mini varrókészlet, színtelen körömlakk, extra hajcsat/hajgumi és egyebek mellé a puffadáscsökkentő kapszula is helyet kaphat.

Forrás: Ekaterina Govorina / Shutterstock

Sport nélkül nem megy!

A felesleges étrendi kínlódás és lemondások helyett vélhetően nagyobb sikerre jutunk, ha időben elkezdünk valamit mozogni, edzeni az esküvő előtt. A formásabb, feszesebb váll, kar jobban is mutat az esküvőn, de azért ne csak ez a cél vezéreljen! Az izmosabb test nem azt jelenti, hogy body buildernek kell kinéznünk. Az egész testünknek jót tesz, ha több az izom, vagyis nagyobb a zsírmentes testtömeg aránya (a több izom napközben is több energiát „éget", így végső soron még a fogyáshoz is jobban hozzásegít). Nagy súlyokat sem kell emelgetni, elég, ha a saját súlyos edzésekre benevezünk, akár otthon is, ha nincs kedvünk, időnk edzőterembe járni.

Ha időben kapcsolunk, és tényleg nem csak 1-2 héttel az esküvő előtt vágunk bele a nagy alakreformba, akkor érdemesebb személyi edző által, kifejezetten a mi alkatunknak és edzettségünknek megfelelő összeállított edzéstervet követni. Így biztosabb, hogy arányos izomzatot tudunk fejleszteni, akár rövid idő alatt is, és a sérülésveszélyt is le tudjuk csökkenteni. Az is fontos, hogy a túledzést is kerüljük, és iktassunk be pihenőnapokat. A testünk csak akkor tud fejlődni, ha a regenerációra is szánunk időt.

Vegyük figyelembe, hogy kicsit mind különbözően működünk, így ami bejött egy rokonunknak, barátnőnknek, vagy valamely ismertebb embernek, az nem biztos, hogy nekünk is. Ezért csak óvatosan fogadjuk a jó szándékú tippeket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek