A macskarágta kávé után jöhet az újabb őrület?

Az elmúlt években világszerte egyre többen érdeklődtek az olyan kávébabok felől, amelyek ilyen-olyan módon megjárták különböző állatok szervezetét. Ezek közül a legismertebb az Indonéziában, Kopi Luwak néven árult kávé volt, amiről később kiderült, hogy egyesek szerint azért olyan finom és drága, mert a helyi cibetmacska ürülékéből kihalászva már végigment egy erjesztési folyamaton.

Forrás: Shutterstock.com

Később Thaiföldön jöttek rá, hogy azokból a kávébabokból is ízletes feketét lehet főzni, melyek egy bizonyos ideig elefánttrágyában pihentek. A legújabb különlegesség Madagaszkárról származik, és nem egy négylábú emésztőnedve vagy kakija kell hozzá, hogy „finom" legyen, hanem egy denevér csócsálása – olvasható a StoreInsider cikkében.

Az egzotikus szigeten korábban főleg robusta fajtájú kávét termesztettek, nemrég azonban néhány gazdálkodó átállt az arabica fajtán belül is prémiumminőségűnek számító, Bourbon Pointu típusra, ami helyi piacon kilogrammonként 200 euróba kerül.

Az ár pedig még magasabbra megy fel, ha a magvak a madagaszkári denevérek szájüregében is megfordulnak. Tehát a cibetmacskával és az elefántokkal ellentétben itt a bőregereknek le sem kell nyelniük a kávémagokat, elég ha megrágcsálják a bogyókat és kiköpik. Az ízváltozásra először egy Jacques Ramarlah nevű agrárvállalkozó figyelt fel és az ő nevéhez köthető a „denevérkávé", mint termék is.

Madagaszkári repülőkutya, az egyik legkisebb a három gyümölcsevő denevérfaj közül a szigetenForrás: Shutterstock.com

Bár a különböző állatok szervezetének fiziológiai folyamataival megbolondított kávék gyártása nem újkeletű, a bőregeres variáció lehet az első, amely Afrikában kereskedelmi léptékben is gyökeret ereszthet – írja a cikk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek