Harminc százalékkal megnőtt a kereslet a tiltott étel iránt

A hízott kacsa- és libamáj, vagyis a foie gras értékesítésének betiltásáról 2019 októberében döntött a New York-i városi tanács. A legfrissebb hírek szerint a szabályozás 2022-ben lép majd érvénybe, amikortól 500-tól 2000 dollárig terjedő büntetést kaphat az a kereskedelmi egység és vendéglátóhely, amelyik megszegi a tiltást.

IllusztrációForrás: Shutterstock.com

Az állatvédő szervezetek régóta kampányoltak már az ínyenc étel ellen, ugyanis ahhoz, hogy a szárnyasok mája nagyra hízzon, szó szerint teletömik őket egy fém etetőcsövön keresztül, miközben minden napjukat egy apró fémkalitkában töltik sötét raktárak mélyén.

Bár a New Yorki-i városi tanács döntése egyöntetű volt, vagyis 42-6 arányban jutottak megállapodásra, a szakácsok tavaly óta folyamatosan támadják a szabályozást. A hírek szerint David Chang, a világhírű séf egy hülye ötleten alapuló ostoba döntésnek nevezte a foie gras tiltását.

És úgy tűnik a vendégek sem örülnek a döntésnek. A New York Post 2019 végén arról számolt be, hogy a szabályozásnak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hízott liba- és kacsamáj iránt. A cikkben megszólaltatott New York-i francia étterem, a Tocqueville tulajdonosa és executive-chefje szerint, amint a helyiek meghallották a hírt, az éttermében minden egyes asztalra libamájas ételek kerültek. A séf 25%-os kereslet-növekedésről számolt be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek