Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Vince napja, vagyis január 22., különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, éppen ezért most szombaton, 2020. január 18-án vesszőt és mangalicát is vágnak - olvasható a közleményben.

Forrás: Balatoni Kör

A lellei Kishegyen található Pócz Pincészethez lesz érdemes ellátogatni, ha részesei lennének a Vince-napi szokásoknak. Szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a rendezvény, aminek az első programpontja, hogy a frissen levágott szőlővesszőket egy váza vízbe helyezik. A hagyomány szerint ugyanis a kipattanó rügyek számából megjósolható milyen lesz az idei termés.

Azonban a „hegyen" nem csak vesszőt, hanem disznót is vágnak majd. A nyitott disznóvágáson a hagyomány szerint egy Somogy megyei erdőben tartott makkolt mangalica kerül terítékre. Szokás szerint pálinkával, hagymás vérrel, resztelt májjal és pecsenyével indul a nap, de nem csak reggelivel, hanem ebéddel, vacsorával és Vince-napi bállal is várják azokat, akik a Balatonlellétől négy kilométerre található Kishegyre kirándulnak.

Ha csorog a Vince, tele lesz a pince...

Vince napján ugyanis nem csak a várható termést jósolják meg, hanem az időjárást is, így ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, ha száraz, akkor karcsúbb lesz a termés. Bár ez a borászoknak jó, de a rendezvényre érkező azért vigyenek magukkal esőkabátot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek