Jön a világ első Yorkshire pudding fesztiválja

Több mint 200 évvel azután, hogy Yorkshire bejelentette, itt született meg Nagy-Britannia kedvenc sült tésztájának eredeti receptje, most végre megrendezi a világ első Yorkshire pudding fesztiválját. A tervek szerint az ingyenesen látogatható rendezvény 2020. február elsején nyit majd meg Leeds városában, pont egy nappal a hivatalos brit Yorkshire Pudding Nap előtt. A menün ott lesz az édes-sós, kevert tésztakosárkák mindenféle változata, amit helyi kézműves sörökkel lehet majd lekísérni.

Nevével ellentétben a Yorkshire Pudding nem magyar értelemben vett puding, hanem egy soktojásos, kevert tészta, amit tűzforró, de kevés olajban, sütőben sütnek megForrás: Shutterstock.com

A helyszín egy 19. századi műemléképület, a Kirkgate Market lesz, Leeds városának street-food hangárja, ahol 1884-ben egy akkori árusítóstandon megszületett a brit Marks&Spencer márka. Szóval a fesztiválnak oda kell tennie magát, a szervezők jelenleg is szponzorok és kiállítók után vadásznak. De a héten már feliratkozott a listára a helyi Northern Monk sörfőzde, ami a bár vezetésén kívül azt is vállalta, hogy az eseményre elkészíti a Yorkshire pudding speckó sörváltozatát.

Akik szintén jelentkeztek már a szervezőknél, azok készítenek az indiai Punjab régióra jellemző curry-t, amit a tésztakosárkákban szervíroznak, de lesz desszertbár is, ahol az édes változatot lehet majd megkóstolni. Kint lesz a feszten a Yorkshire Pudding Pie Company, akik ezt a fajta tésztát használják a pitéikhez a tradicionális, gyúrt vajas tészta helyet. Ők csatlakoznak majd a Kirkgate Market állandó kiállítóihoz, a Yorkshire Wrap Companyhez, ami pedig lapos, wrap lap formában készíti a tésztát és abba csavarja be az olyan finom töltelékeket, mint a grillezett marhahússzeletek és a lilahagymalekvár – olvasható a Lonely Planet cikkében.

A Yorkshire pudding wrap, amiben minden jó dolog benne vanForrás: Shutterstock.com

A Yorkshire Pudding 2017-ben élte meg újabb virágkorát, amikor egy street food bisztróban valaki újragondolta a régi, sült húst kísérő tészta lehetőségeit. A burritóra emlékeztető tekercsben megjelentek egy igazi angol reggeli legfinomabb hozzávalói. A gasztro-őrültek pedig megvesztek az újításért. A fesztivál szerevezői is legalább ekkora elragadtatást remélnek a látogatóktól 2020-ban. Ha összejön, akkor éves fesztivállá bővítenék a rendezvényt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek