Kiderült ki lett az Év Bortermelője

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon" cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó, kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikereit díjazzák vele. Összességében a termelő borszakmáért tett erőfeszítéseit is értékelik – olvasható a sajtóközleményben.

Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidékrőlForrás: Mohai Balázs

Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és Csaba sorsa tulajdonképpen a kezdetektől megpecsételődött. 4 éves korában már saját fröccsöspohara volt, amibe nagyapja mindig fél ujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A papa – aki egyben Csaba példaképe – később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, ami saját szőlőtermesztési technológiájuknak, a „boldog szőlőnek" is köszönhető, illetve 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO – Best European Winery elismerést.

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek