Japánban sokkal jobban szeretik a mangalica húsát, mint itthon

Továbbra is népszerűbb a mangalica hús külföldön, mint hazánkban – áll a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete közleményében. Felméréseik szerint a hungarikumot Japánban fogyasztják a legszívesebben, ahol főleg felsőkategóriás éttermekben kapható. A hazai tenyésztők a tőkehús 70 százalékát külföldön – többek között Amerikában és Ázsiában – értékesítik, a termelt mennyiségnek csupán 30 százaléka marad Magyarországon.

Mangalica sashimiForrás: MOE

Bár folyamatosan növekszik a hazai mangalicafogyasztás, a hungarikum mégis értékesebbnek számít Japánban, mint itthon. A termékük külföldön a hús magas zsírtartalma miatt népszerű, itthon pedig éppen ezért keresik kevésbé a fogyasztók.

A mangalica hús és zsír aránya a sertéshez képest fordított: 30 százaléka színhús és 70 százaléka zsír. A magyarok pedig, bár imádnak szalonnát sütni, vagy zsíros kenyeret enni, a zsíros húsokat mégsem kedvelik annyira. Eközben világszerte csak a legdrágább, felső kategóriás éttermek teszik fel a mangalicát az éltalpra, a spanyolok pedig prémium minőségű sonkának vásárolják fel.

Az egyesület adatai szerint a mangalica a hazai sertésállomány mindössze két százalékát teszi ki, jelenleg körülbelül kétszáz tenyésztő foglalkozik vele az országban. Többségük exportra szánja a termékét, az itthon maradó 20-30 százalék nagy részéből pedig valamilyen szárazáru, kolbász, szalámi és szalonna készül.

Mangalica egy food truck eseményenForrás: MOE

Ha jófajta, mangalicával készült ételekre vágynának a közeljövőben, akkor érdemes lesz kilátogatni az idei őszi Food Truck Show-ra, ami a magyaros ételekről szól majd, kiemelten a mangalicából készült fogásokról. Az egyesület célja ezzel az, hogy a kocsikat és a közönségek is meggyőzzék arról, hogy a mangalica húsa nemcsak a legdrágább éttermekben állja meg a helyét, de street foodként is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek