A Séfek Kiáltványa minden elkötelezett gasztrohőshöz szólhat

  A Séfek Kiáltványát a Felelős Gasztrohős Alapítvány adta ki az Élelmezési Világnap alkalmából, de a séfektől séfeknek szóló akcióterv nem korlátozódik egyetlen napra. A 8 pontban összefoglalt tevékenységi kör felvázolja, hogy mit tehetnek azok a séfek és szakácsok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer létrejötte iránt.

  Forrás: Felelős Gasztrohős

  A dokumentumot eredetileg angol nyelven – 38 ország több mint 130 séfjének segítségével – írták meg. A cél az volt, hogy olyan bevethető gyakorlatokat és javaslatokat mutasson be, amelyek elősegíthetik az ENSZ tagállamai által 2015-ben egyhangúlag elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok második pontjának "az éhezés megszüntetésének" elérését 2030-ra.

  Az FFC2 alcéljai között szerepel többek között, hogy minden gyermek biztonságos, tartalmas és elégséges táplálékhoz jusson; az élelmiszer kistermelők mezőgazdasági termelékenységének és bevételének megduplázása; valamint olyan fenntartható élelmiszer termelő rendszerek megteremtése, amelyek segítik a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességet.

  Az alapítvány célja ezzel a projekttel, hogy minden hazai séf elolvassa a Kiáltványt és akár rajtuk keresztül, akár a kezdeményezés honlapján, csatlakozva ahhoz a körülbelül 400 kollégához, akik receptekkel és bevált módszerekkel mutatnak utat egy egészségesebb és táplálóbb jövő felé. Az FFC2 érdekképviseleti-hálózat által kiadott Kiáltvány eddig angol, francia és spanyol nyelven jelent meg. A magyar fordítást az Alapítvány önkéntesei készítették. A kiadvány ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!