Sült gesztenye, mézeskalács és menettánc – Vár a Pécsváradi Leányvásár

A 2019-es Pécsváradi Leányvásárnak – amelyre október 18. és 20. között kerül sor – a hívószavai a néptánc, a sült gesztenye, a mézeskalácsszív és a párkeresés. Nem is lehetne ez másként, hiszen ez a leányvásár bizony ősi gyökerekkel bír. Azt, hogy miért is leányvásár a neve ennek az országos hírű fesztiválnak, azt Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató írta le a legérzékletesebben:

Forrás: Pécsvárad.hu / Facebook.com

„Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon. Ekkor már megérett a gesztenye és új bor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról és Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikába „léptek", „futottak" és „ugrottak", szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata.

Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, batátságkötő, szerelemébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalácsszíveket, rajta, az el nem mondott, csak üzent vallomással.... Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet 1966-ban egy fesztivál keretében keltették életre 15 néptánccsoport fellépésével és tréfásan elnevezték leányvásárnak."

Forrás: Pécsvárad.hu / Facebook.com

A belépődíjas rendezvényen – ahova a 14 év alatti gyerekek és a helyiek ingyenesen mehetnek be –ma már közel ezer néptáncos lép fel, és a három nap alatt megválasztják a Leányvásár szépét is - olvasható az esemény Facebook oldalán. A színes és zenés menettáncokon kívül lesz Gasztroudvar is, ahol elsősorban sült gesztenye, mézeskalácsszívek, kürtöskalácsok és helyi termelői finomságok kaphatók, de lehet nézni koncerteket és interaktív gyerekműsorokat is a színpadon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek