Munkácsy-díjas festő képei díszelegnek az egri vörösborokon

  A 2019. szeptember 3-án bemutatott palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, címkéikre ugyanis a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre egy-egy alkotása került. A második generációs családi borászat tulajdonosai a budapesti Gundel Étteremben meséltek a közös munkáról, a festmények kiválogatásáról és a három bor prémium jellemzőiről, amelyeket mi is megkóstolhattunk.

  Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

  Az Ostoros Családi Pincészet már több mint ötven éve készít bort az Egri borvidéken. A vulkanikus talajon található, 170 hektáros birtokon fehér és kék szőlőket egyaránt termesztenek. A borászat filozófiájának két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány.

  A borászat a már jól ismert és kedvelt borok mellett igyekszik időről időre újdonságokkal is meglepni a vásárlóit. Ezért születtek meg Soltész márkanév alatt a pincészet prémium kategóriájú vörösborai is, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások.

  Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, ősszel debütáló tétele: a Nemzeti Borválogatásba is bekerült Kékfrankos; az Országos Borversenyen aranyérmes, Delelő elnevezésű, cabernet sauvignon-zweigelt-merlot házasítás, valamint egy 2016-os évjáratú, Bordeaux-ban szintén aranyéremmel elismert Egri Bikavér Superior.

  Ezeket az általunk legjobban kedvelt vörösborokat szerettük volna vizuálisan is megkülönböztetni a többitől. Az Egerhez sok szálon kötődő Bukta Imrét kerestük meg azzal az ötlettel, hogy egy-egy műalkotását megjeleníthessük a címkéken

  – mesélte Soltész Gergő tulajdonos a borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón.

  Forrás: Busák Attila

  A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány című festmény került, a cuvée-re a házasítás nevét is adó Delelő, míg a Bikavéren a „Béla fácánnal" című alkotás látható. A három festményt Ipacs Géza grafikus segítségével választották ki a művész több albumra való munkái közül. Először tíz alkotásra szűkítették a sort, majd azokból végül háromra. A grafikus ezekből készített boros címkéket. A végeredmény pedig egy-egy olyan palack, amely a bor- és a művészetkedvelőknek egyaránt élményt nyújt majd.

  Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

  A tájékozatón a borokat Herczeg Ágnes borszakértő mutatta be, de nem akárhogyan. A három borhoz ízre tökéletesen harmonizáló fogásokat is ajánlott, amiket később a Gundel Étterem kóstolóként fel is szolgált.

  Az Egri Kékfrankos mellé sült kápia paprika krémlevest kóstolhattunk kémcsőben tálalva, a Delelő Cuvée Superior ízeit egy friss gyümölcsökkel tálalt marha sashimi teljesítette ki, az Egri Bikavér Superiorhoz pedig omlós őzgerincet kóstolhattunk málnával és szederrel. E három elegáns bor lényege tehát az, hogy ne nyomják el az ételek ízét, inkább kiemeljék azokat, és a gasztronómiai élvezetek minőségét növeljék.

  Az új Soltész borok szeptemberben debütálnak, és a fogyasztók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél találják meg mindet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!