Tudják, mi az a kecele? Ha nem, akkor irány Zsámbok!

Zsámbok hagyományőrző fesztiválján, amit a hétvégén, vagyis augusztus 2-án és 3-án tartanak, az érdeklődők megtudhatnak mindent, ami a palóc hagyományokkal kapcsolatos, és persze azt is, ami a lecsófőzés tudományát illeti.

Ez a lecsó csak illusztrációForrás: shutterstock.com

És itt jön majd a képbe a kecele is, ami azt a kötényt jelenti, amibe még ma is gyűjtik a lecsóhoz szükséges paprikát – olvasható a zsambok.hu oldalon. Zsámbok, híres paprikatermesztő község lévén indította útjára a kétnapos ünnepséget, hogy legyen egy program, ahol a Zsámboki vezetéknevű emberek, vagyis a híres paprikatermelő települések vezetői és maguk a termelők is találkozhatnak.

Az eseményen udvari kemencében sül majd a kenyér, és közel 50 bográcsban készül a lecsó. A versenyen még olyan különlegességek is várhatók, amikben padlizsánt vagy cukkinit találni. Az elkészült ételeket a fesztivál vendégei sorra kóstolhatják, csak bírják szusszal. A finom ételek mellett kulturális programok is lesznek, jön a Szent Efrém Férfikar, lesz színház, stand-up comedy és népi mesterségek bemutatója is, illetve a Zsámboki Lakodalmas produkciója is visszatér.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek