Megvan fejben a retró balcsis hamburger? Íme, egy 21. századi variáció!

Virágkorukat élik az extrábbnál extrább burgerek. A street food fesztiválok kocsijainak fele tuti, hogy valamilyen újszerű burgert prezentál a vendégeinek, és az ország legtöbb menő belvárosi bisztrójában van legalább három-négyféle „szendvics" a menükártyán. Ma már hozzá vagyunk szokva, hogy egy jó minőségű buciban kínált marhahúspogácsa és a hozzá tartozó kísérők kitesznek egy teljes étkezést. Pedig a Hamburger nagy utat tett meg, mire kultikus étel lett belőle.

Forrás: Pixabay.com

Utána olvasva a történetének azt láthatjuk, hogy a Hamburger alapötletét – egy szelet marhahús két kenyérszelet, vagy zsemle között – sok nemzet magáénak vallja. Még úgy is, hogy a legtöbben rögtön Amerikára gondolnak, ha ennek az ételnek bármilyen formája az eszükbe jut. Ismert például, hogy az étel eredete a németországi Hamburghoz köthető, ahol egy úgynevezett Rudstück warm nevű ételként jelent meg először. Egy zsemlébe helyezett sült marha-, vagy sertéshús szeletről volt szó, amit egy tipikus szósszal és savanyú uborkával kínáltak. A recept állítólag német bevándorlókkal került Amerikába, ahol aztán kisebb átalakításokkal elterjedt.

Szintén kedvelt eredettörténet, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik. Abból az időből, mikor az 1800-as években Hamburg városában, New York államban egy búcsú alkalmával az egyik kifőzdében a sertéshús helyett marhahús került a zsemlék közé. Az újnak számító étel sikeres lett és a helynév alapján megkapta a Hamburger nevet is. Persze külön-külön a húspogácsa létrejöttét Rómához, a szendvicsét pedig John Montagu, Sandwich grófjának ötletéhez kötik. Bármelyik igaz lehet, de a lényeg végül is az, hogy világhódító étel lett belőle, amire már nem lehet csak azt a kifejezést használni, hogy gyorskaja. Sőt már egészségtelennek sem nevezhető, mivel az innovatív séfek és szakácsok annyiféle változatát feltalálták már.

BALCSI BurgerForrás: Zing Burger / Press

Magyarországon is találunk vegán burgereket, csirkés változatot, ínyenc burgert grillezett garnélarákkal megpakolva vagy éppen camambert sajtosat lilahagymalekvárral ... de azért a 80-as évek balatoni retro burgerét senki nem felejtette el, aki valaha is hamburgerezett a strandok melletti hekkes-lángosos büfékben. Ezt az ízvilágot alkotta újra Susánszky Ádám, a Zing tulajdonosa, aki felhasználta a legjobb elemeket – mint a sok saláta, a kígyóuborka, és a ketchup-mustár-majonéz szentháromság – és kicsit modernizálta az összhatást. A recept pedig a következő:

Hozzávalók:

1 db hamburgerzsömle
2-3 Salátalevél
¼ Lilahagyma
¼ paradicsom
½ kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
1 szelet érlelt trappista sajt
14 dg marhahúspogácsa


Retró hamburger szósz:

1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup
1 evőkanál mustár
1 kávés kanál majonéz

És így lesz belőle balatoni retró hamburger:

Jó minőségű marhasúból gyúrunk egy vagy több 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon 3-3 percig magas lángon grillezzük, majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva félre tesszük. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.

Következő lépésként félbe vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk a zsömlék mindkét oldalát, az aljára 2-3 saláta levelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát. Végül meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből készült retró hamburger szószunkkal.

Erre helyezzük a húst, majd a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő "ubisali" relisht. Ehhez a zöldségeket felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága! A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang eléréséért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek