Avokádó hiány lépett fel Mexikóban, az egekbe szöktek az árak

Már itthon is egyre többen fogyasztanak avokádót: sok pozitív hatásáról lehet hallani amellett, hogy felettébb zsíros húsa jó sok kalóriát tartalmaz. De a lényeg az, hogy finom és néha még a húst is pótolhatja, főleg az olyan meleg időben, mint amilyen pont most van.

Forrás: Pixabay.com

De az árát minden vásárló ugyanúgy figyeli, hiszen egy darab avokádó 250 és 495 forint között szokott mozogni. És nem mindegy, hogy egy tál guacamole (passzírozott avokádó, fokhagyma, chili) mennyibe kerül. Pedig nálunk még csak nem is a mindennapi étkezés része ez a gyümölcs. Nem úgy, mint Mexikóban, ahonnan az avokádó 90 százaléka származik.

A USA Today híréből derült ki, hogy 2018-hoz viszonyítva az Amerikai Egyesült Államok területén annyira megnövekedett a kereslet az avokádóra idén, hogy hiány alakult ki a mexikói és a kaliforniai termőterületeken és ezzel az avokádó ára is az egekbe szökött. Ez azt jelenti, hogy az előző év júliusához képest 129 százalékkal növekedtek az árak, így egy rekesz gyümölcsöt, most több mint 84  dollárért (23 669 forint) árulnak a korábbi 37 helyett.

De nem csak az amerikai éttermek szenvedték meg a hiányt, hanem a mexikóiak is, akiknél alapélelmiszernek számít a gyümölcs zsíros húsa. A számítások szerint a magas árakra az elkövetkező négy hétben még számítani lehet, de utána csökkenniük kell, mivel maga az avokádó szezon is befejeződik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek