Egyedi palackkal jelentkezett az Egri Borvidék

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával várja a borkedvelőket. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

Eger városának és Magyarország történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom. Ez az évszám elválaszthatatlan részét képezi Eger kulturális és történelmi örökségének. Ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az „1552 Eger" felirat található - olvasható az Egri Borműhely sajtóközleményében.

Az "1552-es" palackFotót készítette: Talabér Géza

A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.

Az egri borvidéki palack gondolata közel tíz évvel ezelőtt merült fel először ... Sokszor éreztem úgy, hogy nem fog megvalósulni, de tavaly új lendületet kapott a projekt, és végre a kezünkben tarthatjuk ezt az egyedi, karakteres és látványos Egri Palackot. – mesélte Gál Tibor borász, az Egri Borműhely tagja.

A Borműhely tagjai már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is legyen, így egy könnyű üveg mellett tették le a voksukat. Az előremutató kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a mai kor elvárásainak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek